Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ellustul az agy a mobilos navigációtól

2017.04.05. 09:06

Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a gps iránymutatását követve az agyunk csak pihen, és várja a következő jelzést, hogy merre kell fordulni. Ezzel szemben igencsak megdolgoztatja a hippokampusz nevű agyi régiót, ha csak a saját helyismeretünkre hagyatkozhatunk, és úgy kell eltalálni valahová.

A University College London kutatói alapvetően arra voltak kíváncsiak, hogy miként működik az agyunk, amikor az emlékeink alapján navigálunk, és mi a különbség akkor, amikor csak a navigációs szoftver utasításait követjük - írja a Popular Science. Kísérletükben pár tucat résztvevőt megsétáltattak London egyik sűrűbb negyedében, a Sohóban, és direkt úgy választották ki a kísérleti alanyokat, hogy egyiküknek se legyen ismerős ez a környék.

Ezután végeztek el többféle navigációs tesztet, miközben fMRI-vel mérték az agyi aktivitásukat. Az egyik tesztben egy interaktív filmet nézhettek (kb. mint a Google Utcaképek), ezen gombok nyomkodásával kellett eldönteniük, hogy merre kanyarodjanak. A másik tesztben elmondták, hogy merre kell kanyarodni, csak meg kellett nyomni a megfelelő gombot.

Így jött ki az az eredmény, hogy az önálló navigációnál a memóriáért és térbeli navigációért felelős agyterület igen keményen dolgozott, és az is kiderült, hogy minél komplexebb egy környezet, annál aktívabb az agy. Ezzel szemben amikor iránymutatást követtek a résztvevők, az agyuk csak lazsált.

A kutatók a Nature Communications című tudományos lapban publikálták az eredményeiket.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft