Örs, Stella
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Újabb Uber-botrány: kémkedtek a vetélytárs után

2017.04.13. 13:58

Az Uber egy Hell (Pokol) nevű belső fejlesztésű programmal titokban nyomon követte a nagy rivális Lyft sofőrjeit – írja a Techcrunch az Information oknyomozása alapján. 

A kémprogram nemcsak azt tette lehetővé, hogy figyeljék, mikor hány sofőr érhető el és milyen áron fuvaroznak, de azt is láthatták, hogy melyik sofőrök dolgoznak az Ubernek és a Lyftnek is. Ez alapján a cég ösztönzőket tudott kínálni a duplázó sofőröknek, hogy inkább csak az Ubert használják.

Az Information forrásai szerint az Uber 2016 elején felhagyott a Hell használatával. A cégen belül is csak néhány ember tudott a program létezéséről, köztük a balhés vezérigazgató Travis Kalanick, pár másik vezető, és az adattudósok, akik hasznosították a feltehetően illegálisan, de legalábbis etikátlanul begyűjtött adatokat.

Az Ubert februárban már egy másik cég, a Google önvezető autós részlegéből lett Waymo is megvádolta ipari kémkedéssel. Az utóbbi hónapokban botrányból botrányba bukdácsoló Uber szexuális zaklatással, negatív diszkriminációval, és perekkel tarkított válságáról márciusban ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kapcsolódó

Kiborult a bili, ami az Uber vesztét is jelentheti

Szexuális zaklatás, ipari kémkedés, szabályoknak fittyet hányó attitűd, haveroknak kedvező légkör. Évek óta szőnyeg alá söprik a problémákat, de most átszakadt a gát. Az összes probléma egy közös pontra vezethető.