Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Képzelt barátaink lehetnek a Facebookon

2017.04.18. 22:43

A digitális élet mélységeibe kalauzolt el minket a Facebook-vezér Mark Zuckerberg és csapata a közösségi portál éves fejlesztői konferenciája, az F8 keddi nyitóbeszédében. A Facebook nagy lendülettel folytatja a virtuális valóság építését, és lehetővé teszi, hogy bármilyen dolgot leönthessünk sárga festékkel, állagsérelem nélkül.

A Facebook mobilos alkalmazásában lévő kamera kiterjesztett valósággal bővül, azaz mindenféle okosan odarajzolt dologgal egészíthetjük ki a fényképeinket és videóinkat. Zuckerberg bemutatott néhány lehetőséget, például a kávésbögrénk mellé odarajzolhatunk egy másikat, és a beépített mesterséges intelligenciának hála ez pont olyan szögben fog állni, mint a valódi bögre, így azt hihetik a nézőink, hogy van barátunk, és vele kávézunk.

Azt bezzeg nem tette hozzá Zuckerberg, hogy ha rendszeresen ilyesmit teszünk, akkor biztosan nem lesznek igazi barátaink, csak képzeletbeliek.

kaves.gif

Ha mégis lennének barátaink, akkor velük akár virtuálisan is találkozhatunk majd a Facebook Spaces nevű térben. Ezt eleinte csak Oculus Rift VR-sisakban lesz elérhető, később biztosan más platformra is bevezetik. Az Spaces lényege, hogy négy jóbarát egyedül a saját otthonában ülve egy műanyag sisakot húzhat a fejére, hogy találkozzanak vagy a rajzolt térben, vagy pedig egy 360 fokos kamerával rögzített felvétellel a háttérben.

Mindenki a saját, Facebookon megosztott fotói alapján hozhatja létre a saját digitális avatarját, így az jobban fog hasonlítani a valóságra, persze csak rajzfilmszerűen, az arcvonások finom részletei nélkül. A találkozón pedig rajzol ruhákat és egyéb tárgyakat aggathatnak magukra. De ami igazán rémisztő: a virtuális találkozó résztvevői a rajzolt karaktereikkel rajzolt csoportképet vagy szelfit készíthetnek magukról. Eközben mindenki csak félig van ott, és nem azért, mert valójában otthon ülnek, hanem mert a Facebook valamiért úgy gondolta, hogy a virtuális térben nincs szükségünk lábakra.

A Facebook eszközöket is ad a fejlesztőknek, hogy rajzolni tudjanak a térbe. A Frame Studio még csak egyszerű kereteket jelenít meg a Messenger csevegésében, míg a profibb AR Studio segítségével fel lehet térképezni a tér felületeit, az objektumokat, sőt akár az emberek és állatok mozgását és testtartását is.

Gyakorlatilag bármilyen felületet átfesthetünk virtuálisan, olyan színűre, amilyenre csak szeretnénk.

Ezzel a módszerrel képesek leszünk virtuális, csak az applikáción keresztül látható feljegyzéseket hagyni az általunk kiválasztott földrajzi helyszíneken, azaz a dolgok állagának rontása nélkül tudjuk kifejezni a véleményünket, gondolatainkat. Ez még sok embernek jól jöhet a következő években.

A fejlesztők a Snapchatben megismert, de már a Messengerben is használt maszkokat is tudnak majd készíteni, meg interaktív játékokat és művészeti alkotásokat. Aki virtuális objektumokat rajzol, hozzáférhet a mobil beépített szenzoradataihoz, a Facebook arcfelismerő algoritmusaihoz, de a személyazonosság felismerését nem teszik lehetővé.

Azt is többször elmondták a nyitóbeszédben Zuckerbergék, hogy a virtuális valóság témájában még csak az út első 1 százalékánál járnak, szóval lesz ez ennél még sokkal jobb is.

A teljes nyitóbeszéd a Facebook oldalán angol nyelven megtekinthető, ide kattintva.  • Vennék
  • Bankszámla