Auguszta
-3 °C
2 °C

A dánok szerint oroszok hekkelték meg őket

2017.04.24. 13:41

Orosz hekkerek tavaly és tavalyelőtt feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, és hozzáfértek a tárca alkalmazottjainak levelezéséhez – írja az MTI. A Kreml tagadta a vádakat.

Claus Hjort Frederiksen dán védelmi miniszter a Berlingske nevű lapban és a Ritzau hírügynökségben vasárnap megjelent interjújában beszélt erről. A NATO-tag Dánián kívül a közelmúltban több nyugati ország, így az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is azzal vádolta Oroszországot, hogy hekkertámadásokkal próbálja befolyásolni a választásokat.

A dán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata egy korábbi jelentésében közölte, hogy "egy külföldi szereplő" kémkedett a dán hatóságok ellen, és hozzáfért nem bizalmas anyagokhoz. A jelentésben nem volt megnevezve a kémkedés mögött álló ország, de a védelmi miniszter az interjújában már nevén nevezi Oroszországot.

Ez a hekkertámadás a hírszerző szolgálatokhoz vagy az orosz kormány központi elemeihez köthető. A távol tartásuk folyamatos harcot igényel

– mondta a miniszter, aki szerint Oroszország nagyon agresszív magatartást tanúsít.

Frederiksen szerint azért tudták kivitelezni a kibertámadást, mert a tárcájánál nem védték kellőképpen a nem titkosított adatokat tartalmazó elektronikus levelezést, de azóta ezt pótolták. A Berlingske szerint a hekkerek nem jutottak hozzá ugyan bizalmas információkhoz, de kárt okozhattak a dán hadseregnek, és a beszerzett információkat akár kémek beépítéséhez is felhasználhatják.

A Kreml hétfőn kategorikusan visszautasította, hogy feltörték volna a dán hadsereg rendszerét, szerintük Oroszország nem foglalkozik számítógépek feltörésével. Egyúttal a francia elnökválasztásra is utalva leszögezték, hogy a Kreml soha nem avatkoztak be más országok választásaiba.

A kibertámadássa gyanúsított csoport APT28 vagy Fancy Bear név alatt futott – ugyanezt a hekkercsportotot vádolták többek között azzal is, hogy tavaly feltörték az amerikai Demokrata Párt szervereit, és az onnan kiszivárogtatott információkkal hozzájárultak a választási kampány befolyásolásához.

Index - Külföld - Az évtized botrányává dagad az orosz hekkerügy

Soha nem merült még fel, hogy valaki kívülről belepiszkált volna egy amerikai elnökválasztásba. Most igen, és ahelyett, hogy kiderülne az igazság, egyre csak durvul az egész. Senki nem tudja, hol a vége, és mi lesz Amerikával. Tovább