Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gondolattal irányítható művégtagot kapott egy holland férfi

2017.04.26. 11:36 Módosítva: 2017-04-26 11:44:28

Egy holland férfi gondolattal irányítható, Bluetooth-os műkart kapott – írja a ScienceDaily.

Maga a gondolattal irányítható művégtag nem teljesen újdonság, világszerte néhány ember már kipróbálhatott hasonlót. Általában viszont magához az agyhoz kell kapcsolódnia, hogy érzékelje a jeleket, itt ezt vezeték nélkül oldották meg. A most használt technológiával a protézis közvetlenül a csonthoz csatlakozik. Ennek további előnye, hogy nincs szükség foglalatra, így könnyebb le-föl venni és kevésbé okoz bőrsérülést is.

A folyamat három külön műtétből áll:

  • Először egy fémcsövet ültetnek a páciens csontvelőjébe.
  • Ezután egy rövidebb műtéttel lyukat hoznak létre a bőrön, és a beépített csőhöz csavaroznak egy újabb, kiálló csövet, amelyhez majd maga a protézis csatlakozhat.
  • Végül jön a harmadik műtét, amellyel a korábban a kar izmait irányító idegeket a megmaradt csonkhoz kötögetik hozzá. Ezzel az izom, amelyhez hozzákapcsolják őket, felerősíti az idegeken érkező jelet, amelyet a csonkra kívülről erősített karkötő szenzorai észlelnek, és Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítanak a műkarnak.
Klikprothese
Fotó: Radboud University Nijmegen Medical Centre

A folyamat végeredménye, hogy a páciens a kar mozgatására gondolva tényleg mozgatni is tudja a művégtagot. A folyamat viszont hosszadalmas és bonyolult, az irányítás pedig sok gyakorlást igényel. A műkart most megkapó  Johan Baggerman 2010-ben vesztette el a karját egy kamionbalesetben, 2013 és 2016 között végezték el rajta a három műtétet, és csak ezután kezdte meg a rehabilitációt.