Tizenévesek adatait adta ki a Facebook

2017.05.02. 10:54

A Facebook készített egy kutatást az oldalt használó tizenévesekről, amelyben pontosan be tudják azonosítani minden egyes felhasználóról, hogy mikor túlterhelt, stresszes, aggódó, ideges, hülye, érzi magát haszontalannak, vagy kudarcnak az életét. A titkos dokumentumokat az Australian nevű lap szellőztette meg, ezek alapján kiderül, hogy a Facebook folyamatosan vizsgálja a fiatalokat. De nem ez a legnagyobb baj, hanem hogy ezeket az adatokat meg is osztja a hirdetőkkel.

A jelentést állítólag David Fernandez és Andy Sinn készítették, ők a Facebook helyi vezetői. Pontosan leírják, hogyan szedik össze algoritmusokkal az információt a tizenévesekről.

A Facebook a hír megjelenése után azonnal bocsánatot kért és belső vizsgálatot ígért az ügyben. Furcsa mód azonban később kiadtak egy másik közleményt, amelyben már szó sincs bocsánatkérésről, ehelyett az eredeti cikket írókat támadják és szerintük félrevezető a cikkben leírt információ.

Az említett dokumentumokról azt írják a közleményben, hogy ők készítettek egy kutatást, amelyet később megosztottak egy hirdetővel. De a kutatásnak az volt a célja, hogy megértsék, hogyan fejezik ki magukat az emberek a közösségi oldalon. Az Australian szerint azonban az adatok között szerepelt, hogy a fiatalok kapcsolatban éltek-e, a tartózkodási helyük is fel volt tüntetve, illetve az, hogy hány barátjuk van, és mobilról vagy laptopról facebookoznak. Állítólag olyan információt is megkaptak a hirdetők, hogy mennyire magabiztos a testképük, illetve fogyókúráznak vagy edzenek-e.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM