Zsarolóvírussal támadtak több nagy spanyol céget

2017.05.12. 17:50

Több spanyol vállalat informatikai rendszerét érte zsarolóvírus-támadás pénteken – erősítette meg a spanyol hírszerzéshez tartozó nemzeti kriptográfiai központ (CCN) a helyi sajtóban megjelent információkat.

A CCN szerint windowsos zsarolóvírusról van szó, a WannaCry nevű program egy fajtájáról, amely titkosítja a gépen található adatokat, és megfertőzi a hálózatba kapcsolt többi számítógépet is – írja az MTI. Akinek a számítógépét megfertőzte a vírus, egy üzenetet látott a képernyőn, amelyben 300 dollárnak (85 ezer forintnak) megfelelő bitcoint kértek a zsarolók egy órán belül, és a blokkolt adatok törlésével fenyegettek.

A támadásban érintett cégeket a CCN nem nevezte meg, de több sajtóorgánum szerint a Telefonica nevű távközlési óriáscég, az Iberdrola engergetikai vállalat, a Gas Natural gázszolgáltató, a BBVA bank és a Vodafone is köztük van.

A cégek többsége cáfolta a sajtóban megjelenteket, de Chema Alonso, a Telefonica adatbiztonsági főnöke az El Confidencial című internes lapnak elismerte a támadást. Mint mondta, a belső hálózatukat érte az incidens, az ügyfeleket és a szolgáltatásokat nem érinti a probléma. A lap a Telefonica munkatársaira hivatkozva beszámolt arról is, hogy a cég madridi központjában dolgozókat arra kérték: hagyják abba a munkát és kapcsolják ki gépeiket.

Szintén pénteken hasonló zsarolóvírusos támadás ért több angliai kórházat is.  • Hírek
  • Csok