Olivér
4 °C
8 °C

Zsarolóvírussal támadtak több nagy spanyol céget

2017.05.12. 17:50

Több spanyol vállalat informatikai rendszerét érte zsarolóvírus-támadás pénteken – erősítette meg a spanyol hírszerzéshez tartozó nemzeti kriptográfiai központ (CCN) a helyi sajtóban megjelent információkat.

A CCN szerint windowsos zsarolóvírusról van szó, a WannaCry nevű program egy fajtájáról, amely titkosítja a gépen található adatokat, és megfertőzi a hálózatba kapcsolt többi számítógépet is – írja az MTI. Akinek a számítógépét megfertőzte a vírus, egy üzenetet látott a képernyőn, amelyben 300 dollárnak (85 ezer forintnak) megfelelő bitcoint kértek a zsarolók egy órán belül, és a blokkolt adatok törlésével fenyegettek.

A támadásban érintett cégeket a CCN nem nevezte meg, de több sajtóorgánum szerint a Telefonica nevű távközlési óriáscég, az Iberdrola engergetikai vállalat, a Gas Natural gázszolgáltató, a BBVA bank és a Vodafone is köztük van.

A cégek többsége cáfolta a sajtóban megjelenteket, de Chema Alonso, a Telefonica adatbiztonsági főnöke az El Confidencial című internes lapnak elismerte a támadást. Mint mondta, a belső hálózatukat érte az incidens, az ügyfeleket és a szolgáltatásokat nem érinti a probléma. A lap a Telefonica munkatársaira hivatkozva beszámolt arról is, hogy a cég madridi központjában dolgozókat arra kérték: hagyják abba a munkát és kapcsolják ki gépeiket.

Szintén pénteken hasonló zsarolóvírusos támadás ért több angliai kórházat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?