Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Nagy ugrás a ruhán hordható mobil felé

2017.05.16. 06:59

Megszületett az első, teljesen működőképes mikroprocesszor, amit elképesztően vékony, csupán néhány atom vastagságú félvezetőből, molibdén-diszulfid rétegekből álló tranzisztorok alkotnak. A Bécsi Műszaki Egyetemen készült csip, amely 115 tranzisztorból áll, egyelőre egybites logikai műveleteket tud végezni, de a grafikus elrendezése olyan, hogy a teljesítmény később többbites műveletekre is emelhető. Az egyetem kutatói a Nature Communicationsben publikálták eredményeiket.

ncomms14948-f2

A molibdén-diszulfid olyan különleges félvezető, aminek ultravékony rétegei nagymennyiségű áram biztonságos vezetésére képesek, de e rétegek létrehozása nagyon bonyolult, ezért eddig csak magukat az egyes tranzisztorokat tudták laboratóriumban előállítani, működő mikroprocesszort belőlük mostanáig nem. Az egyatomos szénhez, a grafénhez hasonlóan néhány atom vastagságú rétegek ipari méretű termelése áttörést jelenthet a félvezetők gyártásában, mert képességeik nemcsak megsokszorozhatják elektronikai készülékeink teljesítményét, de papírvékony, rugalmas és bármilyen felületre beépíthető okoseszközök készíthetők a segítségükkel. 

A grafént azonban célszerű helyettesíteni, mert ugyan az egyatomos szénnek sok jó tulajdonsága van, de természetes állapotában nem félvezető, csak különféle manipulációkkal tehető azzá. Az egyatomos molibdén-diszulfid viszont eleve félvezető, így előnyösebb a nanoelektronikában. A kétdimenziós anyagokkal eljöhet a ruhán hordható mobilok ideje, de ha sikerül az áramkörök fénykibocsátását is megoldani, akkor nyitva áll az út a hajlékony kijelzők és az e-papír tömeges elterjedése felé. 

A többmilliárd tranzisztort tömörítő szilíciumalapú, hagyományos mikroprocesszorokhoz képest az új technológia még gyerekcipőben jár, de az eredményről szóló, a Nature Communications hasábjain megjelent cikkben a bécsi kutatócsoport, mely az Európai Unió Graphene Flagship nevű kutatási programja keretén belül végzi munkáját, már több tízezer tranzisztort egyesítő csip jövőbeli előállításáról ír. 

A Grafén Flagship az EU két, egymilliárd eurós és tíz évre szóló kutatási programja közül az egyik, amely 2013-ban indult, és húsz ország mintegy 150 intézménye vesz részt benne. A grafént a jövő ígéretéből a gyakorlati alkalmazás sztárjává emelő együttes munkának magyar tagja is van, az MTA Energiatudományi Kutató Központja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetén belül működő Nanoszerkezetek kutatócsoport.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!