Jusztina
10 °C
27 °C

Brutális harc lesz az Intel és AMD között

2017.05.17. 11:37

Threadripper néven elképesztően erős processzort leplezett le az AMD, a csúcskategóriás csipnek 16 magja lesz és 32 szálat kezel. Korábban azt pletykálták, hogy a tajvani Computexen, június elején debütál ez a szörnyeteg, de közben az Intel is készül valamivel, a titokzatos Core i9 bemutatójával, ezért az AMD nem várt tovább.

A hírek szerint az Intel is igen erős lapkával áll elő, a Core i9-nek tizenkét magja lesz Hyper-Threadinggel, egy vadiúj X299 csipkészlettel párosítva. Maga a processzor várhatóan a hatidik generációs Skylake architektúrára épül.

Mindez azt jelenti, hogy pár év után újraindul a processzorgyártók erőfitogtató harca. Szakértők szerint az AMD Ryzen processzorok ereje alapján elképzelhető, hogy a Threadripper agyonveri teljesítményben az Intel aktuális csúcstermékét, de hogy a Core i9-cel is elbánik-e, az még kérdéses.

Az új processzorok előnye főleg teljesítményigényes párhuzamos feladatok, játékok futtatása, nagy felbontású videók vágása és más egyéb szoftverek egyidejű használata közben mutatkozik majd meg. Az áruk is magas lesz, akár ezer dollárnál is többe kerülhet egy ilyen lapka.