Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Olcsó eszközt találtak a hidrogéngyártáshoz

2017.05.18. 12:52

Könnyen beszerezhető és olcsó alapanyagokból építettek katalizátort a vízbontáshoz aHoustoni Egyetem fizikusai. Eszközük sokkal hatékonyabb és stabilabb, mint a korábbiak, és ennek köszönhetően komoly szerepet kaphat a vízalapú hidrogéngyártás folyamatában.

„A hidrogén a legtisztább és legnagyobb mennyiségben beszerezhető energiaforrás a Földön” - mondta Paul Chu, az egyetem szupravezetőkkel foglalkozó központjának alapítója és vezető tudósa. A víz pedig a a hidrogén legbőségesebb forrása lehetne, ha a hidrogént hatékonyan el tudnánk választani a hozzá erősen kötődő oxigéntől.

Pont egy ilyen módszerről számolnak az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben Chu és kutatótársai, Zhifeng Ren és Shuo Chen. A folyamatban felhasznált katalizátorukból hiányoznak a szokásos drága anyagok, az irídium, a platina vagy a ruténium. A nehezen beszerezhető anyagok helyett vastartalmú metafoszfátot használtak, ezzel vontak be nikkelhabot.

A katalizátor a tesztek során jól teljesített, és több mint 20 órán át stabilan működött.

„Vannak egészen kivételes teljesítményű katalizátorok - jegyzi meg Zhifeng Ren -, amelyek csak egy-két órán át használhatók. Ennek semmi értelme nincs.”

A világ zöldenergiás iparának egyik legnagyobb problémája, hogy az időszakosan termelt áramot valahogyan el kéne raktározni, hogy akkor lehessen felhasználni, amikor szükség van rá. Erre ideális jelölt lenne a hidrogén, de hiányzik egy költségkímélő és hatékony megoldás az anyag előállítására. Ebben nyújthat segítséget az új katalizátor, amennyiben ipari mennyiségben is sikerül majd előállítani.