Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egyre-másra dönti Kalifornia a napenergia-rekordokat

2017.05.22. 19:24

Kalifornia máshol is figyelemreméltó energiarekordot döntött: múlt hónapban már az ott termelt összes energia több, mint kétharmadát megújuló forrásokból nyerte ki. Ez mindenekelőtt a hatékonyabb napelemek terjedésének köszönhető. Mint mi is írtuk, idén először volt olyan nap (a március 11-ei), amikor a napelemek először termeltek több áramot, mint a hagyományos rendszer.

Kalifornia  Texas után  az USA második legnagyobb energiafelhasználású állama. A vízerőműveket is beleszámolva most május 13-án már az állam teljes energiatermelésének bő 80 százaléka jött megújulókból.

Az elfogadott tervek szerint San Franciscóban 2054-ig, Atlantában 2035-ig kellene teljesen átállni tiszta energiaforrásokra. Chicagóban 2025-re kívánják a város összes épületét megújuló forrásokból ellátni.

Bár Trump és a fontos pozíciókba helyezett klímaváltozás-szkeptikusok hatalomátvétele óta a zöld iparágnak rossz napjai vannak, a napenergia ma már olyan súlyt képvisel az amerikai energiatermelésben, hogy a hatóságoknak vészhelyzeti terveket kell készíteniük egy napfogyatkozás miatt is, ugyanis komolyan érezhető lesz az abban az időben kieső 6000 megawatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?