Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszavonul a Google világverő gobajnoka

2017.05.29. 14:37

Miután az AlphaGo nevű mesterséges intelligencia 3-0 arányban legyőzte a világ legjobb emberi gojátékosát, a kínai Ko Csiét, a programot fejlesztő Google-cég, a DeepMind bejelentette, hogy visszavonultatják a versenyszerű játéktól – írja a Verge.

Az AlphaGo először tavaly januárban kapott globális figyelmet, amikor bejelentették, hogy előző októberben 5-0-ra legyőzte Fan Hui kínai származású francia gojátékost, az akkori háromszoros Európa-bajnokot. Ez volt a gép első figyelemre méltó győzelme a korábban az embertől elhódíthatatlannak hitt játékban. A következő mérföldkő a világbajnok dél-koreai Li Szedol legyőzése volt tavaly márciusban, vele szemben 4-1-re nyert az AlphaGo.

Kapcsolódó

A gép újabb nagy győzelme, de az ember még mindig intelligensebb

A sakk és a műveltségi vetélkedő után góban is legyőzte az embert a mesterséges intelligencia. Az áttörés a Google-nél született. Örülni már lehet, félni még nem kell.

Demis Hassabis, a DeepMind vezére szerint Ko Csie legyőzése jelentette „a lehető legmagasabb csúcsot” az AlphaGónak, ezért nincs értelme tovább versenyeznie. A fejlesztőcsapat viszont közel se vonul vissza, csak újabb és hosszú távon hasznosabb feladatokra fognak koncentrálni. Az AlphaGo tapasztalataira építve olyan általánosabban hasznosítható algoritmusokat fejlesztenek, amelyek a jövőben segíthetnek új gyógyszerek megtalálásában, az energiafelhasználás sokkal hatékonyabbá tételében vagy éppen újfajta anyagok felfedezésében.

Azért az AlphaGo se merül rögtön feledésbe, előbb még kiadják a korábbi játékai dokumentációját, hogy a goközösség kedvére tanulmányozhassa, és a fejlesztők Ko Csiével közösen készítenek egy gotanító eszközt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!