Visszavonul a Google világverő gobajnoka

2017.05.29. 14:37

Miután az AlphaGo nevű mesterséges intelligencia 3-0 arányban legyőzte a világ legjobb emberi gojátékosát, a kínai Ko Csiét, a programot fejlesztő Google-cég, a DeepMind bejelentette, hogy visszavonultatják a versenyszerű játéktól – írja a Verge.

Az AlphaGo először tavaly januárban kapott globális figyelmet, amikor bejelentették, hogy előző októberben 5-0-ra legyőzte Fan Hui kínai származású francia gojátékost, az akkori háromszoros Európa-bajnokot. Ez volt a gép első figyelemre méltó győzelme a korábban az embertől elhódíthatatlannak hitt játékban. A következő mérföldkő a világbajnok dél-koreai Li Szedol legyőzése volt tavaly márciusban, vele szemben 4-1-re nyert az AlphaGo.

Kapcsolódó

A gép újabb nagy győzelme, de az ember még mindig intelligensebb

A sakk és a műveltségi vetélkedő után góban is legyőzte az embert a mesterséges intelligencia. Az áttörés a Google-nél született. Örülni már lehet, félni még nem kell.

Demis Hassabis, a DeepMind vezére szerint Ko Csie legyőzése jelentette „a lehető legmagasabb csúcsot” az AlphaGónak, ezért nincs értelme tovább versenyeznie. A fejlesztőcsapat viszont közel se vonul vissza, csak újabb és hosszú távon hasznosabb feladatokra fognak koncentrálni. Az AlphaGo tapasztalataira építve olyan általánosabban hasznosítható algoritmusokat fejlesztenek, amelyek a jövőben segíthetnek új gyógyszerek megtalálásában, az energiafelhasználás sokkal hatékonyabbá tételében vagy éppen újfajta anyagok felfedezésében.

Azért az AlphaGo se merül rögtön feledésbe, előbb még kiadják a korábbi játékai dokumentációját, hogy a goközösség kedvére tanulmányozhassa, és a fejlesztők Ko Csiével közösen készítenek egy gotanító eszközt is.  • Tippek
  • Bankszámla