Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Japán óriás vette meg a Google robotos cégeit

2017.06.09. 10:08

A Google anyacége, az Alphabet eladta a világ egyik legismertebb robotos cégét, a Boston Dynamicsot, a vevő a Softbank nevű japán cégóriás – írja a Techcrunch.

Rögtön két robotos céget is vett a Softbank az Alphabettől, a nagy név mellett a másik a kevésbé ismert, titokzatos Shaft, amely kétlábú robotokat gyárt. Korábban egy másik japán cég, a Toyota is érdeklődött a két robotos cég iránt, de ők végül elálltak a vásárlástól.

A Boston Dynamics Atlasz sorozatának modelljei
A Boston Dynamics Atlasz sorozatának modelljei

A Softbank bevásárlása jelzi, hogy a cég szeretne mélyebben elmerülni a robotika világában, de már eddig se volt előttük teljesen ismeretlen a terület, hiszen például ők gyártják a Pepper nevű kis emberszabású segédrobotot, amely nemcsak cuki, de az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciájának köszönhetően egész okos is. Az Alphabet viszont ezzel teljesen ki is szállt a robotikából, legalábbis csak ez a két cégük foglalkozott elsődlegesen ezzel a területtel.

A Boston Dynamicsot még 2013-ban vásárolta fel a Google (később az átszervezések után az új ernyőcég Alphabet alá került, akárcsak maga a Google). Bár sorra állnak elő látványos modellekkel – például a robotkutyával vagy a keréklábú robotszörnnyel –, piacra dobható terméket a mai napig nem mutattak még be. Ez lehet a fő oka annak, hogy már tavaly tavasz óta eladósorban voltak

. A másik ok, amit emlegetni szoktak, hogy a Google így is elég gyakran merül fel mint a közelgő robotapokalipszis leggyorsabban vágtázó lovasa, nem hiányzik nekik még az is, hogy ezt a képet ilyen látványos robotokkal támogassák.

Az alapvetően telekomcég Softbank szinte mindenben érdekelt Japánban, ami technológiával kapcsolatos, a legutóbbi világsajtót bejárt felvásárlásuk az neve brit csipgyártó, az ARM bekebelezése volt.