Béla
8 °C
15 °C

Így lesznek a gyermekekből programozók

2017.06.16. 15:07

Bármit elérhetek, csak meg kell dolgozni érte

– sokat hallott mondat, az üzleti tanácsadókönyvek tömve vannak ilyesmivel, de amikor egy kezdő egyetemista szájából hangzik el, csak úgy spontán, akkor az ember hajlamos azt gondolni, hogy azért még nincs minden elveszve ebben az országban. Ezt a 19 éves Bugir Zsófi mondta a Skool pénteki sajtótájékoztatóján, ahol arról volt szó, hogy a programozást népszerűsítő szervezet milyen eredményeket ért el az indulása óta eltelt három évben.

Korábban azt hittem, hogy a zene érdekel - vallotta be  Zsófia, aki az egyik első Skool program résztvevője volt. Korábban fotókat szerkesztett a pc-n, szóval nem csak játékra, kreatívan használta a gépet, de kimondottan a Skool kedveltette meg vele a kódolást. Most gazdaságinformatikát tanul a Corvinuson, nyáron pedig szakmai gyakorlaton lesz a Prezinél, ahol az IT-biztonsági csapatba akar bekerülni.

Érdekli a cross-site scripting, hát mit lehet tenni?

A szintén 19 éves Remeli Mina, aki a Skool motiváló hatására a BME mérnökinformatikai karára került be, ugyanitt hálózati anomáliákat, a rosszindulatú támadásokat akar felderíteni és kivédeni gépi tanulási módszerek bevetésével.

A Skool eddig 1360 lánynak mutatta be a programozást játékos formában, többnyire a Scratch segítségével, és több mint 130 településről érkeztek résztvevők az általuk szervezett programokra.

Fontos megjegyezni, hogy a Skoolnak nem célja minden résztvevőből programozót nevelni. Sokkal inkább azt szeretnék elérni, hogy a lányok is nyitottak legyenek az informatikára, ezen a téren is legyen több önbizalmuk, és jól értsék a számítógép nyelvét. A kizárólag lányoknak tartott programjaik mellett ma már gyerekotthonokban is tartanak ingyenes előadásokat, hogy a hátrányos helyzetű gyermeket is jobban megismerjék a technológia világát. A fővároson túli terjeszkedést pedig tanárképzéssel próbálják előremozdítani, helyi szervezőknek adják át a tudásukat, módszereiket, és idén szeptembertől tíz városban indulnak helyi Skool Klubok. 

Mégicsak legyen a gyermek informatikus!  

Hasonló pályanépszerűsítő programot indított el a Magyar Telekom, és ők is pénteken tartották meg a zárórendezvényüket, még mielőtt a diákok elrohannának strandolni. A távközlési cégnek azonban kimondottan az a célja, hogy az informatikai pályára állítsa rá a 9-12-edikes évfolyamokba járó diákokat.

A Legyél te is informatikus! kampány részeként versenyt indítottak, amelyen negyven csapat méret össze a tudását egy nyilvánosan elérhető oldalon. A fejlesztésért felelős Webdream csapata roppant kreatív módon állította össze a kihívás feladványait, amelyek matematikai és informatikai felkészültséget is igényeltek.

A szépen megrajzolt űruzatós sztoriban (ide kattintva elérhető) minden egyes próbálkozáshoz véletlenszerűen generált számokon kellett előre ismertetett műveleteket elvégezni, mégpedig időre. Így a csapatok nem tudták kézzel kiszámolni az eredményt, csak az előre megírt program segítségével kaphattak megoldást.

Erre a versenyre több mint száz iskolából jelentkeztek, és a döntőben negyven csapat vett részt, és a százözven diák összesen 16 ezer sornyi programkódot írt. A versenyzők elképesztően lelkesek voltak, és amint a versenyszervezők elérhetővé tették az újabb és újabb feladatokat, a diákok többsége perceken belül bejelentkezett az online fiókjába, hogy minél hamarabb beküldhessék a megoldásokat. 

Szükség is van a lelkesedésre, és nemcsak a fiatalok körében, mert

százezreknek nincs megfelelő digitális tudása a munkaerőpiacon.

Hazánkban csupán az informatikusi álláshelyekből több tízezer betöltetlen a szakemberhiány miatt, de ennél is súlyosabb probléma, hogy az ipar és az üzleti élet modernizációja miatt több százezer embernek lenne szüksége arra, hogy elmélyítse a tudását, és milliónyian nem rendelkeznek a legalapvetőbb digitális ismerekkel sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!