Jolán
2 °C
4 °C

Újra kínai a világ leggyorsabb számítógépe

2017.06.19. 14:32

Megjelent a legfrissebb TOP500, vagyis a világ legerősebb számítógépeit évente kétszer rangsoroló toplista – derül ki a listát összeállító szervezet közleményéből. A győztes ezúttal is kínai, az Egyesült Államok még a dobogóról is leszorult.

A gépek sebességét flopsban mérik, amely a másodpercenként elvégzett lebegőpontos, vagyis tört számokkal végzett matematikai alapműveletek (floating point operations per second) száma. Az utóbbi két alkalomhoz hasonlóan  az első kettő helyezett ezúttal is kínai:

Még mindig a 93 petaflopsos Sunway TaihuLight a világ legerősebb szuperszámítógépe.

A Vuhsziban, az állami finanszírozású Kínai Szuperszámítási Központban található gép ráadásul nagyon elverte a második helyezettet, hiszen kétszer olyan gyors és háromszor annyira hatékony, mint a 33,9 petaflopsos Tianhe-2, miközben kevesebb energiát fogyaszt.

A harmadik helyre egy svájci szuperszámítógép, a Svájci Nemzeti Szuperszámítógépes Központ Piz Daint nevű gépe futott be 19,6 petaflopsszal, ami jelentős fejlesztésről tanúskodik, mert a legutóbbi listán még csak 9,8 petaflopsszal szerepelt.

Az utóbbi évek élmezőnyének egyik állandó szereplője, az amerikai energiaügyi minisztérium Titan nevű gépe így csak a negyedik lett a maga 17,6 petaflopsával. A lista történetének 24 évében ez mindössze a második alkalom, hogy az USA még a dobogóról is leszorult. (Az első eset 1996-ban volt.)

Az amerikaik az utóbbi években fokozatosan visszaszorultak, az egy évvel ezelőtti volt  a legelső alkalom, hogy több kínai gép fért fel a listára, mint amerikai. A dobogós hely elvesztése ellenére mégse olyan rosszak az amerikai kilátások. Egyrészt a tavaly novemberi egyenlítés után ezúttal megint ők adták a legtöbb gépet, 169-et, míg Kína csak 160-at, ráadásul a legerősebb tízből öt gép amerikai.

Másrészt a tervek szerint már novemberre beüzemelik a Summit nevű új szuperszámítógépet. Ez lesz az első gép, amely 100 petaflops fölé megy majd, így ha a kínaiak nem szedik össze magukat, elveszthetik az évek óta őrzött vezető helyüket. Pláne, hogy már Japánban is készül a AI Bridging Cloud nevű gép, amely 130 petaflops körüli teljesítményre lesz képes.

Magyar gép ezúttal sincs a listán. Utoljára Leó, a 2015 júniusában  átadott debreceni szuperszámítógép fért fel, még abban az évben a 383. helyet csípte meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?