Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gagyik a jelenleg elérhető vészhelyzeti alkalmazások

2017.06.21. 18:41

Kutatók a közösségi média felhasználásával meghatározták azokat a nagyon fontos funkciókat, amiknek a nagy részével nem rendelkeznek a telefonos vészhelyzeti applikációk. A tudósok ehhez közel 70 ezer tweetet elemeztek.

A vizsgált üzeneteket az emberek a tavalyi Fort McMurray-ben (Kanada) tomboló tűzvész alatt írták. A természeti katasztrófa olyan hatalmas volt, hogy közel 80 ezer embert kellett evakuálni. 

A University of Calgary tudósai a tweetek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenleg is használatban lévő applikációk az emberek számára szükséges funkciók mindössze 20 százalékával rendelkeznek.

Amit tudnia kellene egy vészhelyzeti alkalmazásnak

A tanulmányt egy nemzetközi konferencián (IEEE/ACM International Conference on Software Engineering) mutatták be, illetve terveztek hozzá egy programot, ami a MAPFEAT  - Mining APp FEAtures from Tweets - nevet kapta. A legfontosabb funkciók pedig, amit egy applikációnak tudnia kell (és meglepő módon nem mindet tudja):

  • Tűzjelző értesítés
  • Élelem-és vízforrások mutatása
  • Küldjön SOS üzeneteket
  • Keresse meg a legközelebbi tankolót
  • Keresse meg a legközelebbi kórházat
  • Rendelkezzen biztonsági útmutatókkal
  • Lehessen vele mentőt hívni
  • Mutassa a vészhelyzeti zónákat a térképen

A tudósok azt remélik, hogy a kutatásuknak lesz pozitív hozadéka és a vészhelyzeti applikációk sokkal használhatóbbak lesznek a jövőben. Ki tudja, hogy egy jó és széles körben elterjedt app hány ember életét menthette volna meg például a hétvégi portugál tűzvésznél.