Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Óriási rekordot döntött egy mesterlövész

2017.06.22. 12:55

Az Irakban harcoló kanadai különleges erők egyik mesterlövésze 3540 méterről lőtte le az Iszlám Állam egy terroristáját, ezzel a hadtörténet legtávolabbi halálos lövését adta le, majdnem egy kilométert verve a korábbi rekordra – írja a Globe and Mail.

A kanadai lap úgy tudja, az eset valamikor az elmúlt hónapban történt. A katona egy McMillan TAC-50 típusú, .50 kaliberű puskát használt. Az amerikai gyártmányú fegyver a kanadai sereg sztenderd, nagy hatótávolságú mesterlövészpuskája. A lövedék kevesebb mint tíz másodperc alatt ért célba.

A Globe and Mailnek nyilatkozó katonai forrás szerint a lövés megakadályozta az Iszlám Állam egy tervezett rajtaütését az iraki biztonsági erőkön. Ugyanezt másképp bombával tudták volna elérni, ami a területen tartózkodó civileket is veszélyeztette volna, szemben ezzel a precíz és célzott támadással.

A kanadaiaknál nincs hiány jó mesterlövészekből, a korábbi három távolsági rekordból is kettőt kanadai katona ért el:

  • 2009-ig a korábbi világrekord egy Craig Harrison nevű brit mesterlövész tartotta a rekordot, aki egy tálib fegyverest lőtt le 2009-ben, egy .338-as Lapua Magnummal, 2475 méteres távolságból.
  • Őelőtte a kanadai Rob Furlong tartotta a rekordot 2430 méterrel, ezt a 2002-es afganisztáni Anakonda-hadművelet során érte el.
  • Mindössze néhány héttel korábban a szintén kanadai Arron Perry állította be a 2310 méteres rekordot.

Az új rekorder nevét és az akció pontos helyszínét műveletbiztonsági okokból még nem árulta el a kanadai hadsereg.