Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Egy izraeli kutató megtalálta a Petya ellenszerét

2017.06.28. 11:02

A Cybereason izraeli cég egyik alkalmazottja rájött, hogyan lehet egyszerűen blokkolni a világszerte károkat okozó Petya néven ismert zsarolóvírust – írja az MTI.

Amit Serper módszere egy egyszerű mechanizmussal meg tudja akadályozni, hogy a kártékony vírus titkosítsa a megtámadott gépek tartalmát, és megakadályozza a vírus terjedését is.

A kedden az egész világon tovagyűrűző hekkertámadás ellenszere egy meghatározott nevű fájl jelenléte lehet. Serper a Háárec című izraeli lapnak elmondta, hogy amikor a rosszindulatú szoftver dolgozni kezd, elsőként ellenőrzi a múltban futott és titkosított mappákat, hogy kétszer ne titkosítsa őket. A vírus

az aktiváló fájl nevét keresi a Windows mappán belül (C:\windows\perfc)), és ha megtalálja, nem aktiválja a titkosítást

mert már megtámadottnak véli a számítógépet – mondta Serper, aki kifejtette, hogy ez a módszer nem elhárítja a támadást, csak védelmet nyújt a nem fertőzött gépeknek.

A svájci informatikai hatóság, a MELANI szerint a Petya pusztítása főként Oroszországban, Ukrajnában, Nagy-Britanniában és Indiában okozott fennakadásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?