Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az EU navigációs műholdjain elromlottak az órák

2017.07.04. 17:21

Megtalálták az Európai Unió műholdas navigációs rendszerén működő atomórák hibáját, írja az MTI az Európai Űrügynökség (ESA) jelentése alapján.

A Galileo navigációs programot működtető ESA hónapok óta vizsgálja, miért nem jár a 18 műhold némelyikén lévő ultrapontos időmérő. Az amerikai navigációs rendszer alternatívájaként fejlesztett Galileo minden műholdján négy atomóra működik, kettő rubídiummal, kettő hidrogénnel. Ahhoz, hogy a navigáció jól működjön, műholdanként egy időmérő is elég, a többi három tartalék.

Három rubídiumos és hat hidrogénes óra állt le, egy olyan műholdat találtak, amelyiken két időmérő is meghibásodott. Lucia Caudet szóvivő elmondta, hogy a zavar fő okait megtalálták és intézkedtek, hogy a jövőben ne legyenek hasonló gondok a már űrben lévő műholdak fedélzetén. Az ESA vizsgálata feltárta, hogy a rubídiumos órákban volt egy hibás alkatrész, amely rövidzárlatot okozott. Az is kiderült, hogy a hidrogénes órákkal végzett műveleteket folyamatosan ellenőrizni kell. Szerencsére a Galileo szolgáltatásait nem befolyásolta sem az atomórák meghibásodása, sem a hibák kijavítása, mondta a szóvivő.