Piroska
-11 °C
-2 °C

Kína letilt mindenkit a nemzetközi internetről

2017.07.11. 10:19

A kínai kormány azt tervezi, hogy elzárja polgárait a globális internetről. Arra utasította az állami telekommunikációs cégeket, a China Mobile, China Unicom és China Telecomot, hogy tiltsák le az emberek hozzáférését a VPN-ekhez.

Ezeket a szolgáltatásokat arra használják, hogy megkerüljék a hivatalos cenzúrát és olyan tartalmakat is elérhessenek, amelyek egyébként nem olvashatók Kínában. A kínai internetcenzúra az egyik legszigorúbb a világon, a hatóságok komolyan veszik a tiltásokat, rengeteg mindent nem érhetnek el a kínai netezők.

Ezért nem csak a magánemberek, de a vállalatok nagy része is VPN-t használ, hogy megkerülje a Nagy Tűzfalat. A technológiát eddig nem tartották illegálisnak, inkább a szürkezónába tartozott.

Az utóbbi időben azonban a kínai cenzorok megpróbálják betömni a Nagy Tűzfal lyukait. Ez biztosítja, hogy a kínai netezők ne tudják elérni a Facebookot, Twittert vagy az olyan híroldalakat, mint a New York Times.

Hatósági nyomásra az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, a GreenVPN bejelentette, hogy július 1-től beszüntette működését. Egyelőre nem világos, milyen hatásai lehetnek egy ilyen tiltásnak, főleg a Kínában működő külföldi vállalatok működése érdekes, akiket ugye nem lehet korlátozni. Ezek általában kapnak valamilyen regisztrált különvonalat, de a webforgalmat azért regisztrálni kell.