Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Valyr nyelven tanulhat a Duolingón

2017.07.12. 10:25

Hamarosan nemes valyr nyelven is tanulhatunk a Duolingo alkalmazással. A nyelv eddig úgynevezett inkubátorban volt, de most megjelenési dátumot is kapott, a hírek szerint akár már a héten elkezdhetjük a nyelvtanulást. Jól jöhet az essosi vakációhoz.

A valyr nyelvet a Trónok Harca (Game of Thrones) sorozathoz alkotta meg David J. Peterson nyelvész. Magáról a nyelvről egy rendkívül részletes és informatív szócikket olvashatunk a Wikipedia magyar oldalán. 

Eszerint a nyelv megalkotásához a sorozat producerei szabad kezet adtak David J. Peterson nyelvésznek. A könyvekben gyakran használt valar morghulis (mindenki meghal előbb-utóbb), valar dohaeris (mindenkinek szolgálnia kell) lett a ragozási rendszer alapja.

A sorozatban Daenerys Targaryen használja a nyelvet, mint az egyik utolsó élő Targaryen. A valyr nyelvnek két változata létezik, az egyik a nemes, már majdnem kihalt nyelvjárás, a másik az egyszerűbb, mindenki által használt.

Peterson nemcsak a valyr nyelvet alkotta meg a semmiből, neki köszönhető a sorozatban beszélt dothraki nyelv is. Ez az első alkalom, hogy valaki nyelvkurzus indít valyr nyelven, de szótárakat már eddig is lehetett találni az interneten.