Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Valyr nyelven tanulhat a Duolingón

2017.07.12. 10:25

Hamarosan nemes valyr nyelven is tanulhatunk a Duolingo alkalmazással. A nyelv eddig úgynevezett inkubátorban volt, de most megjelenési dátumot is kapott, a hírek szerint akár már a héten elkezdhetjük a nyelvtanulást. Jól jöhet az essosi vakációhoz.

A valyr nyelvet a Trónok Harca (Game of Thrones) sorozathoz alkotta meg David J. Peterson nyelvész. Magáról a nyelvről egy rendkívül részletes és informatív szócikket olvashatunk a Wikipedia magyar oldalán. 

Eszerint a nyelv megalkotásához a sorozat producerei szabad kezet adtak David J. Peterson nyelvésznek. A könyvekben gyakran használt valar morghulis (mindenki meghal előbb-utóbb), valar dohaeris (mindenkinek szolgálnia kell) lett a ragozási rendszer alapja.

A sorozatban Daenerys Targaryen használja a nyelvet, mint az egyik utolsó élő Targaryen. A valyr nyelvnek két változata létezik, az egyik a nemes, már majdnem kihalt nyelvjárás, a másik az egyszerűbb, mindenki által használt.

Peterson nemcsak a valyr nyelvet alkotta meg a semmiből, neki köszönhető a sorozatban beszélt dothraki nyelv is. Ez az első alkalom, hogy valaki nyelvkurzus indít valyr nyelven, de szótárakat már eddig is lehetett találni az interneten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!