Judit
2 °C
7 °C

Csődbe ment a szupertelefon-gyártó

2017.07.14. 15:08

Felszámolásra került a brit székhelyű Vertu, miután a megmentésére irányuló tervek kudarcot vallottak. A méregdrága okostelefonokat gyártó cég ékszerekkel díszített készülékei több millió forintba kerültek; a jelek szerint nem találtak elég tehetős vásárlót, akik biztosították volna a vállalat fennmaradását.

A Vertut eredetileg a Nokia alapította 1998-ban, de 2012-ben eladták. A következő évben a Nokia Symbian operációs rendszert a Google Androidjára cserélték.

A Vertu felszámolásával 200 munkahely szűnik meg.

Egy technikai elemző szerint a bukás oka az lehet, hogy a Vertunak a fejére nőtt a konkurenica. Más vállalatok is gyártottak értékes anyagokkal egyedivé tett okostelefonokat, de az ő áraik kedvezőbbek voltak.

A Vertu telefonjai valóban drágák voltak. A Signature termékcsalád alapkészüléke 11 000 fontba (3,8 millió forintba) került, de a 18 karátos arannyal díszített modellért 39 100 fontot (13,6 millió forintot) fizethettünk.

A Vertut márciusban adta el a cég korábbi kínai tulajdonosa, Hakan Uzan. A Daily Telegraph cikke szerint 1,9 millió fontért akarta kivásárolni a céget, de 128 millió fontos számviteli hiányuk volt. Uzan megtarthatja a mákanevet, a technológiát és a licenceket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?