Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Olcsó és önálló Oculust készít a Facebook

2017.07.14. 13:17

Sokkal szélesebb körben elterjesztené a virtuális valóságot a Facebook, ehhez azonban a mostaniaknál sokkal olcsóbb eszközöket kell piacra dobnia. A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy a közösségi portál a tulajdonában lévő Oculus segítségével 200 dolláros áron kapható virtuális valóság (vr) megjelenítőt akar jövőre piacra dobni.

Az új vr-eszköz attól lesz igazán különleges, hogy számítógép és okostelefon nélkül működik. A mostani eszközök egyik fő hátulütője, hogy a felhasználó szemgolyói elé rajzol virtuális tér grafikáját igen drága eszközök varázsolják oda. A nagyjából 30 ezer forintos Samsung Gear VR-hez előbb venni kell egy minimum 150 ezer forintos mobilt, míg az Oculus Rift sisak már maga több mint százezer forintba kerül, és ehhez kell még venni egy 100-300 ezer forintos pc-t is, attól függően, hogy milyen minőségre vágyunk. Ehhez képest az a 200 dollár - úgy hatvanezer forint - aprópénznek számít.

A hírügynökség úgy tudja, hogy játékok, videók megjelenítésére, valamint a közösségi portál használatára lesz jó az új vr-eszköz, amely a bennfentes információk alapján még a Gear VR-nél is könnyebb lesz. A nem megnevezett kiszivárogtató azt mondta a Bloombergnek, hogy még nem végleges a dizájn, de az alapötlet az, hogy olyan vr-eszközt hozzanak létre, amit bármikor elővehetünk a táskánkból, hogy elmerüljünk a virtuális valóságban.

A 2018-ban várható megjelenésre azonban több riválisa is lehet ennek az új Oculus sisaknak, hiszen az Asus, a Lenovo, a HTC és még sokan mások készülnek hasonlóan egyszerű, önállóan működő vr-eszközöket piacra dobni a Google Daydream OS rendszerrel.