Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Beszélgethetünk is a Microsoft hőszabályozójával

2017.07.20. 17:12

Fél évtizeddel a Nest megjelenése után a Microsoft is belépett az okos termosztátok piacára, és a Johnson Controls nevű céggel közösen épített egy gyönyörű hőszabályozót, amiről kiadtak egy videót.

A GLAS nevű eszköznek áttetsző érintőkijelzője van, amelyen meg tudjuk változtatni a szobák hőmérsékletét, illetve ellenőrizhetjük a levegő minőségét, a fűtőrendszer energiahasználatát. Persze a naptárunk is elérhető, hiszen hol máshol nézegetnénk a tennivalóinkat, ha nem egy vállmagasságban falra rögzített, aprócska kijelzőn?

Mivel a Microsoft is érintett a dologban, a GLAS rendszere Windows 10 IoT Core, ami az ismert operációs rendszer kis fogyasztású eszközökre átültetett, jelentősen lebutított változata. Már ami a kezelőfelületet illeti, hiszen nyilvánvalóan nincs szükség start menüre az ilyen kütyükön, de a háttérben ettől még sok hasznos szolgáltatás fut.

Ez lesz az első termosztát, amelyen a Cortana hangvezérelt asszisztense elérhető, de biztosan nem az utolsó. Főleg, ha a Microsofton múlik, a redmondi szoftvercég ugyanis elhatározta, hogy a Cortanát hűtőkbe és sütőkbe is beépíti.

A GLAS szenzorokkal is fel van szerelve, ezek mérik a levegő minőségét, a hőmérsékletet, hogy milyen a levegő minősége a szobában. Még nem tudni, hogy a GLAS mikor kerül a boltokba, és hogy Európában is kapható lesz-e.