Jenő
-3 °C
6 °C

A Digi 43 milliárdért megvette az Invitelt

BJASZ20121016061
2017.07.21. 20:13 Módosítva: 2017-07-21 20:19:52
Péntek délután jelentették be, hogy a Digi Távközlési Zrt. felvásárolja az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát. Ha jóváhagyják a 43 milliárd forintos tranzakciót, a Digi lenyomhatja a vezetékesinternet-piacon az eddigi ezüstérmes UPC-t, és ők lesznek a második legnagyobb hazai internetszolgáltató.

A Digi Távközlési Zrt. megvásárolja az Invitel csoport lakossági és kisvállalati üzletágát, az Invitel Távközlési Zrt.-t – írja az Invitel pénteki közleményét idézve az MTI.

A közlemény szerint az Invitel csoport – a továbbiakban Invitech Solutions – a jövőben az üzleti IT és telekommunikációs cég infrastruktúra piacára fókuszál.

A felek 43 milliárd forintos vételárban állapodtak meg. A tranzakció kulcseleme egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a Digi számára, minimum éves 2,8 milliárd forintért, legalább 10 évig. Az Invitech ezalatt szintén hálózati szolgáltatásokat kap a Digitől, évi 500 millió forintért.

A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul, várhatóan a jövő év első negyedévében.

Az Invitel Csoport 1200 főt foglalkoztat, éves árbevételük 45 milliárd forint; EBITDA-ja (a kamatok, az adózás és az értékcsökkenési leírás előtti eredménye) 14 milliárd forint.  A vállalat többségi tulajdonosa idén jauárban 63 milliárd forintért adta el a cégcsoport részvényeit a China-CEE magántőkealapnak.

Az alap az ügyletből származó bevételt az Invitech Solutions fejlesztésére fordítja. Az MTI azt írja, a China-CEE elkötelezett a magyar piac iránt. Az 1995-ben alapított Invitel Távközlési Zrt. utolsó éves nettó árbevétele 36 milliárd forint volt, 12 milliárd forint jegyzett tőkével. Nagyjából 600 főt foglalkoztatnak.

A Digi Távközlési Zrt.-nek 1600 dolgozója van. Az 1996-ban alapított cég az elmúlt évben nettó 42 milliárdos forgalmat bonyolított. A jegyzett tőkéjük 20,3 milliárd forint. Az anyavállalat többségi tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán. A Hollandiában bejegyzett Digi Communicationst a bukaresti tőzsdére is bevezették. Hozzájuk tartozik a romániai RCS és az RDS, illetve a Digi Magyarország.

Ők lesznek a másodikak

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, júliusi adatai szerint a vezetékesinternet-piacon

  • a Telekom a piacvezető, 35,3 százalékos részesedéssel;
  • őket követi a UPC, 22 százalékkal;
  • a harmadik a Digi, 16 százalékkal;
  • de most az Invitel csoport is hozzájuk került, akik 9,1 százalékot birtokoltak.

A felsoroltakon kívül még több száz kisebb vállalat foglalkozik internetszolgáltatással; az ő piaci részesedésük 17,6 százalékot tesz ki. A pénteken bejelentett felvásárlás viszont azt jelenti, hogy

ha az Invitel lakossági és kisvállalkozói ügyfelei a Digihez kerülnek, ő lesz a második legnagyobb hazai szolgáltató.

A felvásárlás a tévés üzletág piaci arányát nem befolyásolja. A tévéműsor-terjesztésben a Digi részesedése 25,4 százalék, az Invitelé csupán 4,8 százalék. A vezetékestelefon-piacon viszont átrendeződést hozhat a dolog, mivel a Digi részesedése 11,9, az Invitel. 12,3 százalék volt – vagyis a Digi ezen a téren jócskán megduplázza az eddigi kapacitását.

David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója megjegyezte, hogy az elmúlt években majdnem háromszorosára bővítették a hálózatukon a szupergyors internettel elért háztartások arányát és folyamatosan növelték a tévépiaci részesedésüket. Blunck és Javorniczky Áron, a csoport operatív vezetője az Invitech Solutions 24 milliárdos árbevételének megduplázását tervezi.

Serghei Bulgac, a Digi Csoport vezérigazgatója a magyarországi növekedési terveikről beszélt. Szerinte a felvásárlás lehetővé teszi a szolgáltatási területek kibővítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?