Szolgálatba állt a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozója

2017.07.22. 20:52 Módosítva: 2017.07.22. 22:51

Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy szolgálatba állt a világ legkorszerűbb repülőgép-hordozójának számító Gerald R. Ford nevű hajó, írja az MTI.  A repülőgép-hordozó több éves próbán megy keresztül, első küldetése legkorábban 2020-ban várható.

Download (89)
Fotó: Steve Earley

A Trump beszédében a világon páratlannak nevezte az amerikai katonai erőt, mit ő elnöksége minden napjával erősebbé és jobbá lesz. Ezt az erőt jelképezi az új repülőgép-hordozó is, amitől szerinte

az Egyesült Államok ellenségei reszketni fognak. 

 A repülőgép-hordótó az USA 38. elnökéről nevezték el. Egy új hajóosztályt képvisel, vagyis az első új tervezésű hajó a több mint 40 éves Nimitz-osztály óta. A 335 méter hosszú nukleáris meghajtású hajó a repülőgépek fedélzeti indítására szolgáló legkorszerűbb elektromágneses katapultrendszerrel van felszerelve, és egyéb elektronikai felszereltségében is túlszárnyalja elődjeit.

Az új technológiák és az automatizálásnak köszönhetően 2628 tagú legénysége kisebb létszámú a korábbi repülőgép-hordozókénál. Összesen több mint 20 új rendszerrel büszkélkedhet az amerikai haditengerészet új hajója. 

Sajtóértesülések szerint építési költségei hozzávetőleg 13 milliárd dollárt (3500 milliárd forint) emésztettek fel. Úgy tudni, további két ilyen típusú repülőgép-hordozó építését tervezik, egyiküket állítólag a meggyilkolt John F. Kennedy elnök nevét viseli majd.  • Tippek
  • Személyi kölcsön