Judit
3 °C
7 °C

Az Apple nem akar bíróságra járni, inkább 1,7 milliárd eurót fizet a Nokiának

2017.07.30. 18:34

Az Apple és a Nokia peren kívül megegyeztek egy egyszeri, 1,7 milliárd eurós (ez forintban úgy 518 milliárdot jelent) kártérítésben, így nem kell bíróságon egyezkedniük arról, mekkora kárt okozott a Nokiának az, hogy a szabadalmait engedély nélkül használta az Apple az iPhone-ok gyártásakor. A dolgot egyik fél sem verte igazán nagy dobra, egy Nokia-rajongói blog szúrta ki a cég második negyedéves gyorsjelentésében az apró betűs részben. A további együttműködés részleteire, vagyis hogy mostantól hogyan és mennyiért használja az Apple jogtisztán azokat a bizonyos szabadalmakat, szintén nem hozták nyilvánosságra.

A Nokiának, mivel annak idején, az okostelefonok előtti korszakban a mobilgyártás piacvezetője volt, egy rakás szabadalma van, amiket más cégek kénytelenek licencdíjat fizetve használni a saját készülékeikben. Az Apple-lel már volt egy bírósági ügye a cégnek szabadalmi ügyben, annak 2011-ben egy kölcsönös megállapodás vetett véget. Tavaly azonban újraindult a vita, mert az Apple nem akarta tovább fenntartani a szerződést, arra hivatkozva, hogy a Nokia a piaci helyzetével visszaélve próbálja előnytelen feltételekbe belekényszeríteni. A vita elmérgesedett, az Apple válaszcsapásként ki is tiltott a boltjaiból egy csomó iPhone-kiegészítőt, amit a Nokia egyik leányvállalata gyártott.

Az 1,7 milliárdos összeg az Apple-nem nem igazán tétel, lévén a világ legnagyobb, 250 milliárd dollár körüli készpénztartalékán ül. A szebb napokat is látott Nokia azonban biztosan nagyon jól jár vele, jó kérdés, hogy mire fogja majd felhasználni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?