Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legnagyobb virtuális univerzumát hozták létre kínai kutatók

2017.07.31. 16:38

Egy kínai kutatócsoport új rekordot felállítva létrehozta minden idők legnagyobb virtuális univerzumát – írja a South China Morning Post nevű angol nyelvű hongkongi lap.

A szimulációhoz az idén júniusban zsinórban harmadszor a világ leggyorsabb szuperszámítógépének bizonyult, szintén kínai Sunway TaihuLight nevű gépet használták a kutatók, amely 10 millió processzormagot mozgósított a szükséges számításokhoz.

Kapcsolódó

Újra kínai a világ leggyorsabb számítógépe

Az amerikaiak már a dobogóról is leszorultak.

A kínai kutatók virtuális univerzuma ötször akkora volt, mint az eddigi rekorder, a Zürichi Egyetem asztrofizikusai által idén júniusban létrehozott szimuláció. Ez utóbbi viszont hosszabb ideig, 80 órán át futott, míg a kínai szimuláció csak egy órán át.

Az ilyen szimulációk arra jók, hogy segítenek a csillagászoknak a kozmikus jelenségek modellezésében és pontosabb megértésében. A kínai virtuális univerzum például az igazinak a születését és korai tágulását modellezte. Kár, hogy az ősrobbanás után néhány tízmillió évvel le kellett állítaniuk, mert a kutatók sorban állnak a szuperszámítógépnél, hogy megvalósíthassák vele a maguk projektjeit.

A projektet vezető Gao Liang szerint a céljuk, hogy a szimulációt az univerzum születésétől 13,8 milliárd évig, vagyis egészen a jelenig futtassák le, de lehetséges, hogy ezzel már megvárják a Sunway TaihuLight utódját, a tervek szerint még tízszer gyorsabb és 2019-re hadrendbe álló következő generációs szuperszámítógépet.