18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Minek a gyerekpornó, ha ott a Youtube?

yt cover.gif
2017.07.31. 20:53
2017 elején a Youtube már tíz éve virágzó közössége, ami általában pozitív és őszinte csapatként szeret gondolni magára, furcsa jelenségre lett figyelmes. A világsajtót is bejárta, hogy a közösségi videómegosztó veszélyezteti a kiskorú felhasználóit: tömegével készültek olyan videók, amin pici gyerekek szerepeltek többé-kevésbé ártatlan szituációkban, az anyagok viszont egyértelműen pedofil hajlamú felhasználók szórakoztatására szolgáltak. Megtaláltuk, hogy terjesztik ezeket a videókat, és összeszedtük, mit tehetünk az ellen, hogy a gyerekeink áldozattá váljanak.

De csini a lábatok, mi a Skype-címetek? :)

Ezt egy Youtube-felhasználó kommentelte két, tízévesforma kislány videója alá, amin a kicsik egymás talpára adnak puszit. A lányok kirúzsozták magukat, hogy a puszi nyomot hagyjon, a csiklandós játéktól nevetgéltek. Nem maguktól találták ki, a videóra kommentben kérték őket. Így terjednek ugyanis a Youtube-on a kihívások – ezek a játékok minden youtuber csatornáján megtalálhatóak, hiszen kiválóak arra, hogy a videómegosztó felhasználói megismerjék egymást. Közben viszont a kihívás a létező legegyszerűbb mód, hogy valakit rávegyük valamire – meg fogja csinálni, mégpedig önként és dalolva, főleg, ha kisgyerek, és éppen Youtube-sztárosdit játszik az interneten.

A videókat láthatóan nem egy gyerekpornóban utazó cég készítette:

a gyerekek önként, bár némi külső manipuláció hatására gyártottak magukról olyan felvételeket, amik pedofilok figyelmét is felkelthetik.

Ezeken ráadásul semmi olyasmi nem történik, ami egy egészséges felnőtt fejében beindítaná a vészjelzőket, vagy ami miatt a Youtube törlésre ítélné a felvételeket. A kommentelők megkérik a gyerekeket, hogy csináljanak meg különböző, kifejezetten manipulatív célból kitalált kihívásokat, ők pedig a figyelemtől nekibátorodva leforgatják és feltöltik a videót.

Egyből gyanúsnak kellene lennie 

Ha semmi durvát nem vesznek fel a gyerekek, akkor mi is a gond ezzel? Hogy ezeket az anyagokat aztán összegyűjtik, a linkek listáját pedig deep weben teszik elérhetővé. És mivel nem bármilyen videókról, hanem nagyon jól behatárolható, bizonyos testrészeket gyakran megmutató kihívásokról van szó, a szexuális ragadozók dolga nagyon egyszerű. A linkre kattintástól már csak egy lépés a kapcsolatfelvétel, esetleg fotó kérése, legrosszabb esetben pedig akár élő találkozó megbeszélése. A gyerekek elérhetőségét sokszor kérni sem kell, a Youtube-celebeket utánzó kicsik maguktól is kirakják a Facebook-profiljuk linkjét.

3
Fotó: youtube (A videók nevét kitakartuk, hogy ne legyenek kereshetők

Az sem védi meg őket, ha nem beszélnek angolul, a gyűjtők ugyanis nyelvtől függetlenül megtalálják a “kívánatos” kihívásokat és videókat. Ez azt is jelenti, hogy a magyar gyerekek sem védettek – esetleg annyiban, hogy a tartalom alá érkező kommentek közül talán nem értik mindet.

A barna hajú lábai csodálatosak <3>

– írja egy kommentelő franciául. Egy másik egyszerűen annyit ír: “szexi.” A videón szereplő kislányok legfeljebb 12 évesek, a háttérben egy babaágy is látszik. Vannak viszont magyar kommentek is, amiket a gyerek biztosan el tud olvasni, még ha érteni valószínűleg nem is érti, miért írja neki valaki azt, hogy “megnyalnám a lábujjad”. Egyes kihívók pedig egészen messzire mennek. “Itt egy kihívás, vegyétek le a ruháitokat” – kérte egy női néven regisztrált felhasználó.

Ha pedig a hozzászólások nem lennének elég meggyőzőek, ha Youtube-on kicsit is járatosak vagyunk, már a videók megtekintéseinek száma is gyanús lehet. Az általam megtalált, egyértelműen manipulált kihívásokra készített magyar videók közül a legnézettebben több mint 817 ezer megtekintés volt, és egyiken sem volt négyezernél kevesebb. Ez azért gyanús, mert a feltöltő gyerekek csatornáján alig volt pár feliratkozó, a többi videójukon pedig csak 20-30-at mutatott a nézettségszámláló. A Youtube-ra 2015-ös becslések szerint percenként 500 órányi anyagot töltenek fel a felhasználók – ez azt jelenti, hogy akinek nincsenek feliratkozói, annak szinte biztos nem nézik meg a videóját pár száznál többen.

Kivéve, ha ő, vagy valaki más megosztja a videó linkjét interneten.

Deep web és a pedofilok küzdelme

Pedofília

A pedofília definíció szerint olyan felnőtteket jelent, akik serdülőkor előtti gyerekek iránt éreznek szexuális vonzalmat. A közbeszédben viszont gyakran használjuk olyan felnőttkorúakra is, akik jogi értelemben kis- vagy fiatalkorú személyekhez, tehát magyar jog szerint 14 vagy 18 év alattiakhoz vonzódnak. A magyar törvényi szabályozás szerint szexuális tartalmú cselekménybe a beleegyezés (consent) korhatára 12 év, ha a partner is 18 év alatti, és 14 év, ha a partner nagykorú.

A pedofil bűntett az, ha egy felnőtt személy szexuális cselekményt végez(tet) egy gyerekkorú személlyel. A büntetőjog nem használja a pedofília kifejezést, az ilyen esetek a szexuális kényszerítés, szexuális erőszak, visszaélés, gyermekprostitúció kihasználása, gyermekpornográfia és szeméremsértés bűntettek alá sorolandóak.

A történetben az volt a legnagyobb kérdés, hogy hogyan tudják ezeket a videókat anélkül gyűjteni, hogy ez bárkinek szemet szúrna. Egy youtuber szerint a sötét weben, vagyis egy csak speciális böngészővel elérhető hálózaton terjedtek a linkek. Mivel semmilyen szokásos módszerrel nem találtam a videókat gyanús oldalakon, úgy döntöttem, én is ott folytatom a keresést. Miután a szerkesztőség tech rovatának tagjai kiokosítottak, telepítettem a Tor böngészőt, és nekivágtam az ijesztőnek ígérkező keresésnek. Hosszas kutakodás után aztán meg is találtam, amit kerestem, de nem ott, ahol vártam: egy pedofil jogvédő-aktivista fórumon kötöttem ki.

Itt a tagok arról vitatkoztak, rendben van-e ez a kihívásos videós történet úgy, ahogy van. A fórumon keserű és indulatos kommentek olvashatók – a gyerekekre beinduló felnőttek, ha ezt problémaként ismerik fel, egész életükben küzdenek az ösztöneik ellen. Ezt, és az abszolút társadalmi tabut ismerve cseppet sem voltak meglepőek a dühös sorok. Elsősorban a “normikra”, főleg az újságírókra voltak dühösek, akik a pedofília témáját árnyalatok nélkül, az ősgonosz megtestesüléseként tálalják. De frusztrálta őket az is, hogy a videók alatt beszédes kommenteket hagyó “noobok”, a béna újoncok felhívják a figyelmet egy olyan módszerre, amit ők már régóta használnak, és (szerintük) nem ártanak vele senkinek.

“Még egyszer mondom, nem tudják manipulálni a gyerekeket, csak elriasztják őket” – írta a fórum egyik adminja azokról a pedofilokról, akik a fent is olvasható kommenteket hagyták a videók alatt. Az admin volt egyébként az, aki kihívásos videók terjesztésének módszerét is kidolgozta:

A lányok akkor csinálják a legjobb cuccot, amikor azt gondolják, hogy csak más kislányok nézik őket.

Nem érzik, hogy több ruhát kellene felvenniük, vagy hogy meg kellene vágniuk a videót, csak hogy elkerüljék a kommenteket. Az van rajtuk, amiben táncórára meg divatbemutatóra hordják őket, meg amiben a szüleik nem engednék ki őket a házból. Rengeteg videót csinálnak, és ezeknek a 2,5 százaléka hasznos.” 

2
Fotó: youtube

Más szerint viszont az újságírók csak hősködni akarnak azzal, hogy megpróbálják szörnyetegnek beállítani a pedofilokat. “Undorodnak, most látnak ilyet először, és valamiért meg vannak lepve. A Youtube-ot nem érdekli, az emberek meg úgyis elfelejtik az egészet, és mennek tovább a következő őrületre” – írta az egyik júzer. Egy fórumozó viszont úgy látta, nem ilyen egyszerű a helyzet: “Mondanék valamit, amit nem fogtok szeretni: az egész 'a beteg állatok átverik a lányokat, hogy videókat csináljanak' állítás végül is nagyjából igaz, én személy szerint ezt kifogásolhatónak tartom.” 

Akkor most ki csináljon, és mit?

Könyörgünk, ne tiltsa le a gyereket a netről!

Bár az interneten sok veszély leselkedik, a tiltás soha nem megoldás, mondják a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakértői. A szakértők szerint ez a taktika ritkán működik, hiszen a gyerek könnyen kijátssza a szülőt, és máris sokkal veszélyesebb szituációkba kerül. Ráadásul, ha tiltunk valamit, akkor szinte biztosan elvágjuk a lehetőségét, hogy a gyerek beszélni tudjon, merjen velünk az interneten átéltekről, ami a legkomolyabb veszélyforrás.

Célravezető a gyerekkel nem számonkérve, csak baj esetén beszélgetni a netről, hanem általánosan kezdeni: “Úgy hallottam, hogy…”, “Képzeld…”. Ha macskás videókat akar mutogatni, nézzük meg, és mutassunk neki mi is valamit. Ezzel arra tanítjuk, hogy velünk megoszthatja a netes személyiségét. Beszéljünk vele az online privát szféráról is - ahogy a valóságban könnyű elválasztani, hogy a nagynéni ölébe beleülünk, egy ismeretlenébe a buszon viszont nem, az interneten ez már nem mindig egyértelmű.

Az alapítvány munkatársa, Kerpel Éva hangsúlyozta, a digitális szülőség nem könnyű feladat, hiszen a most gyereket nevelő generációknak is teljesen újfajta önkontrollt és tudatosságot kell elsajátítania, ami sokszor a szülőnek magának sem megy egyszerűen. Jó kiindulási pont, ha a digitális nevelésben az okoseszközöket nem használjuk stresszoldásra (mikor sír a rendelőben, nem nyomunk a kezébe Angry Birdst), és reális családi szabályokat állítunk, amiket mi is betartunk.

Az ilyenfajta veszély az interneten gyakorlatilag kivédhetetlen: bár Youtube-ra 13 év a regisztrációs korhatár, sok kicsi már jóval korábban vlogolni kezd. Ha nem Minecraft-videókban és vlogokban, akkor Musicallyn, Snapchaten, vagy bármelyik épp felfutó platformon mindenképpen ki fogják élni a kreativitásukat. Ezzel nincs is semmi gond, veszélyeket viszont rejt magában.

A Youtube az év elején már elkezdett fellépni a hasonló videók ellen – rengeteg, webkameráról közvetlenül feltöltött gyerekvideót távolítottak el, a cikk írásának kezdetén összegyűjtött nyolc link közül négyet már le is szedtek. Lépést tartani ugyan nem egyszerű, de a megosztónak ugyanúgy felelőssége lenne átfésülni a feltöltött anyagokat, mint ahogy bemutató előtt osztályozzák és “karikázzák” a mozifilmeket. Ez viszont egy ingyenes, és ilyen óriási szolgáltatásnál nehezen teljesül, új kihívásokat pedig bárki, bármikor elkezdhet terjeszteni.

Bár a Google dolgozik az ügyön, a felelősség a Hintalovon Alapítvány szakértői, dr. Gyurkó Szilvia és Kerpel Éva szerint megoszlik a szülő és az igazságszolgáltatás között. A magyar jog kimondja, hogy egy pornográfnak minősülő gyerek képmásnak vagy vizuális anyagnak már a birtoklása is bűncselekmény. Sőt, csak a büntetés súlyában tesz különbséget a birtoklók és azok között, akik ilyen anyagokat készítenek, vagy ezekkel kereskednek. A szakértők szerint fontos lenne az is, hogy ha már 80 százalékos az ország digitális lefedettsége, akkor az óvodai-iskolai nevelési programokba és a nemzeti alaptantervbe is kerüljenek bele olyan alapvető, a biztonságos internetezést segítő igazságok, mint hogy az internet nem felejt. 

A szexuális ragadozók viszont akkor is ott lesznek az interneten, ha mindenki mindent jól csinál. Sőt, egyre inkább az interneten lesznek ott – míg régen távolsági buszokon, vonatokon vadásztak a gyerekekre, ma a virtuális térben a legvédettebbek, így egy aktív pedofil élete során akár 100-150 gyereket vehet vagy kényszeríthet rá szexuális cselekményre.

Mint fentebb szó volt róla, sok pedofil hajlamú ember egész életében védi a késztetéseitől a társadalmat, Gyurkó Szilvia szerint viszont az ő ki nem élt vágyaikból eredő szenvedésük enyhítésére sem biztos, hogy alkalmas a gyerekpornó. Még akkor sem, ha például animált szereplőkkel játszódik. Ezek a tartalmak ugyanis felkelthetnek lappangó vágyakat, a nem exkluzív pedofil hajlammal rendelkezők vágyait pedig felerősítheti, akár azt a látszatot is keltheti, hogy a gyerekek iránti szexuális vonzalom normális. Ezért nagyon fontos szigorúan venni a zéró toleranciát. 

Mit tehet, ha az Ön vagy ismerőse gyermeke veszélyeztetett helyzetbe került, esetleg áldozattá vált?

Ha bejelentést akarnak tenni a szülők, akkor ezt az Nemzeti Média és Hírközlési Hivatal honlapján tehetik meg. Egy ilyen procedúra viszont nem minden esetben szolgálja a gyerek érdekeit – mindenképp jobb, ha kikérjük egy szakértő véleményét.

Arról, hogy mire kell figyelni a gyerek digitális nevelésében és a szülő hogyan kezdhet hozzá, a yelon.hu honlap felnőtteknek készült oldalán találhat információt az olvasó. A Hintalovon alapítvány is tart olyan előadásokat és képzéseket, amelyek a digitális szülőségre készítik fel az érdekelteket.

Ha a gyerekek maguk szeretnék megbeszélni, hogy milyen módon használják a netet, illetve mi történt, történik velük, akkor az alapítvány chat szolgáltatását is igénybe vehetik, jelenleg hetente 3 napon 6-10 óra között. A chat használható a yelon weboldalon keresztül, vagy okostelefonra az ingyenes alkalmazást letöltve.

Jelentsünk a Google-nek, hogy kizárhassa a gyerekpornósokat

Cikkünk megjelenésére reagálva a Google szóvivője a cég alábbi állásfoglalását osztotta meg velünk:

„A YouTube szigorúan tiltja a kiskorúakat szexuálisan kihasználó videókat. A kiskorúakat szexualizáló bármilyen tevékenység – beleértve a nem megfelelő kommenteket is – a fiók megszüntetését vonja maga után, amint a csapatunk az adott tartalmat megvizsgálta és a szabályainkat sértőnek találta. Minden felhasználót arra biztatunk, hogy továbbra is jelentse ezeket a videókat és kommenteket, hogy felléphessünk.”

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport