Automatikusan rakja a cáfolatot az álhírek mellé a Facebook

2017.08.04. 15:46

Egyre szélesebb körben tesz elérhetővé egy új funkciót a Facebook az álhírek elleni harc jegyében, írja a Forbes. A “Related Articles” (azaz “Kapcsolódó Cikkek”) segítségével a facebookozók könnyebben el tudják dönteni, hogy a hírfolyamban eléjük kerülő cikkek megbízható forrásból származnak-e, avagy komplett marhaságok, hoaxok, álhírek.

A Facebook a gépi tanulást szerződött tényellenőrzőkkel kombinálva szeretné visszaszorítani az álhírek terjedését. A folyamat lényege, hogy a kétes hitelességű, álhírnek jelölt anyagokat külső ellenőrző szervezetek (snopes.com, factcheck.org, stb) monitorozzák, és amennyiben hoaxnak jelölnek valamit, akkor a Facebook rendszere onnantól automatikusan hozzárendel egy az álhírt cáfoló hírt, vagy mondjuk a Snopes munkatársának bírálatát.

A Facebook új funkciója egyelőre az Egyesült Államokban lesz elérhető egyre szélesebb körben, majd Németországban, Franciaországban és Hollandiában várható a beindítása. A cég közleménye szerint az eszköz további kiterjesztése az egyes országokban jelentkező igénytől függ majd a későbbiekben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM