Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Elkaphatták a Petya zsarolóvírus terjesztőjét

GettyImages-802632326
2017.08.09. 11:22

Egy helyi lap beszámolója szerint az ukrán kiberbiztonsági rendőrség Nikopolban letartóztatott egy 51 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő terjesztette a Petya zsarolóvírust, amely még júniusban bénított meg világszerte egy rakás céget – írja az ITcafé.

A zsarolóvírusok vagy angol nevükön ransomware-ek olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítják a fájlokat vagy akár az egész meghajtót, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. (Innen a nevük is.) A júniusban globális felfordulást okozó zsarolóvírust több néven is emlegetik, van olyan szakértő, aki egy hasonló tavalyi kártevő nyomán csak petyázza, mások szerint annyira különbözik attól, hogy ők egyenesen NoPetyának hívják. Több más szakértő a PetrWrap nevet használja.

Kapcsolódó

Újabb pusztító kibertámadás söpör végig több országon

Ukrajnában kezdődött, de az oroszokat és több más országot elért egy újabb zsarolóvírus. Magyarországi cég is érintett.

Az ukrán lap arról ír, hogy a gyanúsított közzétett egy olyan oktatóvideót, amelyen a Petya alkalmazását mutatja be, illetve e videó kommentfolyamában megosztott egy olyan linket is, amely egy közösségi oldalra vezetett, ahová ő feltöltötte a kártevőt, illetve innen terjesztette is.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a vírust több mint négyszázszor töltötték le, és találtak olyan adatokat is, amelyek arról szólnak, hogy melyik szervezeteket sikerült megfertőzni. A rendőrök házkutatást tartottak a férfinál, számítástechnikai eszközöket foglaltak le, és állítólag találtak egy olyan szoftvert is, amely nagyon hasonlít az ismert zsarolóvírushoz.

A PetrWrap részletes működéséről, és arról, hogy miért még durvább, mint a májusban pánikot okozó másik zsarolóvírus, a WannaCry, ebben a cikkünkben olvashat részletesebben. Ebben a cikkben pedig azt magyarázzuk el, hogy úgy általában mi is ez az egész zsarolóvírusosdni, mit lehet tenni ellene, és konkrétan a PetrWrap ellen mire érdemes figyelni.

Kapcsolódó

Így védekezzen a zsarolóvírusok ellen!

Összeszedtük a fő tudnivalókat Petyáékról, hogy ne legyen legközelebb ön is az áldozatok között. Fizetni nem érdemes, de előre gondolkodni ajánlott.