Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliónál több SIM-kártya tűnhet el

2017.08.21. 05:22

A kötelező adategyeztetésben érintett mobiltelefonos SIM-kártyák harmadát inaktiválták a szolgáltatók, de a határidőkből kicsúszóknak új szerződést kínáltak a régi szám és egyenleg megtartása érdekében - írja a Világgazdaság.

Az adategyeztetés az arra kötelezett nagyjából négymillió SIM-kártya 68 százalékánál, vagyis több mint 2,7 millió esetben történt meg a június 30-i határidőre a szolgáltatóktól kapott adatszolgáltatás szerint - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Világgazdasággal.

A lap szerint a megszűnt kártyák között azonban sok már használton kívüli is lehetett. Mivel a jogszabály szerint a továbbiakban évente, a szerződéskötéstől számított fordulónapokon kell egyeztetni az adatokat, újabb tömeges egyeztetés nem várható.

Az adategyeztetésre azért van szükség, mert január elsején módosultak az elektronikus hírközlésről szóló törvényben az előrefizetős SIM-kártyás mobiltelefon-szerződések szabályai. Ezek szerint egy egyéni előfizetőnek legfeljebb 10, egy üzletinek pedig 50 feltöltőkártyás szerződése lehet egy szolgáltatónál, és egy feltöltős SIM-kártya-szerződés csak egy előfizetői hívószámra vonatkozhat.