Olivér
4 °C
8 °C

Bárkiből lehet digitális paraszt

2017.09.01. 07:04
A berlini IFA hivatalos sajtórendezvényén a cégek közel kétmillió forintért bérelnek egy két méteres asztalt, hogy találkozhassanak az újságírókkal. A több tucat kiállítónál olyan sok izgalmas kütyüt találtunk, ahány ujjunk van. Egy kezünkön. A hüvelykujjat nem számolva.

A jövő okoskertje úgy néz ki, mint egy gardróbszekrény, csak a megvilágított polcokon a ruhák helyett növények sorakoznak. A Click and Grow nevű cég növénytermesztésre alkalmas házi tárolókat készít, a 4 tagú családot ellátó behemót farmoktól egészen a bevásárlókosárra hasonlító kisebb egységekig. Ezekbe tudjuk behelyezni a kiválasztott zöldségek és fűszernövények ültetőközegét tartalmazó kapszulákat, amiket ezután már csak néha fel kell tölteni vízzel.

Az instant zöldség hajszálpontosan ugyanazt az üzleti modellt követi, mint a patronos kávéfőzők, tehát az egyszer használatos kapszulákat csak a gyártótól tudjuk megvenni. Állítólag a marihuánát is szívesen termesztenek ilyesmiben, de ennek a részleteibe nem avattak be minket. A tudatlanság persze azokra is jellemző, akik ilyen tárolókban termesztenek, hiszen az égvilágon semmit se kell tudni a növényekről, hogy saját vegyszermentes saláta kerüljön az asztalra.

Elcsúszott a fröccsöntőgép, maradhat?

Amióta léteznek számítógépek, a jövőt mindenki a zsugorodásban látta. Az Ockel először egy kártyapakli méretű dobozba pakolta bele a pc alkatrészeit, de a vevők azt szerették volna, ha mindehhez egy beépített kijelzőt is kapnak, így született meg a futurisztikus Sirius A.

A full hd kijelző mögött Atom processzor dolgozik, a gyengébb változatban 4 GB RAM és 64 GB tárhely mellett, a bikább verzióban 8 GB RAM-ot és 128 GB-os tárolót kapunk. Olyan érzés volt kézbe venni, mint egy Nintendo Gameboyt, azzal a különbséggel, hogy ezen valódi operációs rendszer fut. De aztán belegondoltunk, hogy nagyjából így néznek ki a olcsó tabletek is, csak ez a modell ferde, mintha megcsúszott volna a fröccsöntőgép, és emiatt elférnek rajta a szabványos, teljes méretű portok is.

A Sirius A Pro komolyąbb felszereltsége talán még a hatékony irodai munkára is alkalmassá teszi, hiszen a gépet ráköthetjük a vezetékes hálózatra, két monitorra, nagyobb külső merevlemezre, szóval teljes értékű számítógépként tud funkcionálni.

A ruha teszi a fotóst

Az iPhone 7 Plus kamerájának a tudása egészen lenyűgöző, de elég nehéz stabilan megtartani a telefont, miközben a kijelzőt nyomkodjuk. Ezt oldja meg a Pictar a mobilra húzható tokjával, amely mechanikus, kézre eső gombokra helyezik át a kamera eszközeit.

Jól megragadható a markolata, a gombok kényelmesen elérhetők, és a telefont akár állványra is rögzíthetjük. A tokhoz saját fényképező appot is adnak, és ebben ugyanolyan eszközöket találunk, mint a többi hasonló profi kamerás appban - külön megadhatjuk az a pontot, amihez a kép fényeit akarjuk hangolni, és külön azt a pontot, amire fókuszálni akarunk.

Most még csak az iPhone-hoz való tok érhető el, de már készül egy androidos változat. Ez viszont csak néhány modellel lesz kompatbilis: a Samsung Galaxy S sorozat friss tagjaival, valamint a Huawei P sorozatba tartozó újabb modellekkel. 

Használd az erőt!

Ősszel megérkezik a Windows 10 Alkotói Frissítése, és ebben hagy hangsújt kap a kevert valóság, ahogy a Microsoft nevezi, de igazából nyugodtan hívhatjuk a dolgot virtuális valóságnak is, pusztán az egyszerűség kedvéért, mert annyira azért nem egyedi a redmondi szofvercég megvalósítása, hogy elkülönítve kezeljük. Ebbe a buliba a pc-gyártók is beszállnak, hogy amikor az anyukák új laptopot vesznek a csemetéjüknek, vegyenek mellé még egyszer annyiért egy vr-sisakot.

A Dell sisakjában pont úgy nézünk ki, mint egy furcsa Star Wars karakter, ami sokat hozzátesz a megjeenítő menőségfaktorához. Az viszont sokat levesz belőle, hogy egy kábelen kell összekötni magunkat a számítógéppel. A sisak egyébként hihetetlenül kényelmes, talán a legkényelmesebb, amit eddig a fejünkön viseltünk, szóval megér majd egy próbát. Csak azt nem tudjuk elképzelni, hogy ezeket hol és hogyan fogják megmutatni a lehetséges vevőknek, akik talán még soha nem is találkoztak a virtuális valósággal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?