Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi ez itt magánál, virtuális magánhálózat? Letartóztatom!

2017.09.06. 09:21

Kilenc hónapos börtönbüntetésre ítéltek egy kínai férfit, amiért VPN (virtuális magánhálózat) használatával próbálta megkerülni a külföldi oldalak elérését ellehetetlenítő Nagy Tűzfalat – írja a BBC Online. Deng Jieweit azzal vádolják, hogy illegális szoftvereket árult, amikkel kijátszható a kormányzati cenzúra.

Kínában tilos VPN-t használni, mert a kormány így nem tudna elég hatékonyan kémkedni az állampolgárai után, és az állami tűzfal megkerülésével könnyen eljuthatnának hozzájuk a nyugati hírek is. A Kínában elérhetetlen online szolgáltatásokról itt írtunk bővebben.

Deng 2015 végén kezdett VPN szolgáltatást árulni. Tavaly augusztusban tartóztatták le, mert olyan szoftvereket értékesített – írja a South China Morning Post –, amikkel meglátogathatók a Kínából elérhetetlen külföldi oldalak.