Judit
2 °C
7 °C

Ennél menőbb konténerház még sose volt

üres
2017.09.07. 05:36 Módosítva: 2017-09-07 05:36:42

„Én kilenc négyzetméteren nőttem fel, szívesen laktam volna egy ilyenben, a szüleim is elfogadták volna. Akkor nem kellett volna annyit dolgozniuk egy 48 négyzetméteres lakásért. Maradjunk ennyiben.”

– Németh Szilárd Fidesz-alelnök a menekültek lakhatási körülményeiről

A komfortérzet, amit egy mikroház kínálhat, félúton van egy luxuslakókocsi és egy minimalista garzonlakás között. Mégis; nem lehet úgy végiggörgetni a Pinteresten, hogy ne scrollozzunk bele véletlenül egy tetszetős konténerházba. A kis alapterületű lakóterekre egyre nagyobb igény van.

Pont ezt kínálja a Kasita is. A mikroházgyártó startup a fejébe vette, hogy az építészetet olyan gyártási folyamattá teszik, mint mondjuk az autógyártást. Van egy 2300 négyzetméteres üzemük Kelet-Austinban, illetve több ötletük, amikkel okossá tennének egy megfizethető miniházat.

A gyártó meghívta a Verge stábját, és megmutogatta nekik az egyik ilyen Kasita-mikrolakást (aztán a videó végén kedvesen megkérte őket, hogy húzzanak el):

A Kasitákból készült sima lakóház, katasztrófa sújtotta övezetekben felállítható mobil egység, illetve – a moduláris egységeket összeillesztve – toronyház is építhető belőlük. Ha már itt tartunk: maga a teljes koncepció a modularitás elvét követi. Ha kedvünk tartja, bármikor kibővíthetjük új helyiségekkel az alapterületet – mintha csak egy új kamerát vennénk a moduláris telefonunkhoz.

A Kasita temérdek high-tech extrát kínál. A szekrénybe süllyesztett nagyképernyős tévé, a hangvezérlés alapú rendszer, a hangulatnak megfelelően szabályozható világítás számos IoT (internet of things) eszközt kapcsol össze és szinkronizál egy közös alkalmazásban.

A lakásnak az okosítás is a szerves része, mint a luxusautónak a fűthető bőrülés. A kulcsrakész állapot a Kasita esetében azt jelenti, hogy megkapjuk a vezérlő szoftvert, ami több mint 60 eszközt szinkronizál. Erről vezérelhetünk mindent: a világítást, a légkondicionálást, a tévézést. 

Egy Kasita 139 000 dollárba, vagyis nagyjából 35 millió forintba kerül. A gyártó körülbelül nyolc hét alatt tud elkészíteni egy lakást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?