Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz másodperc alatt kimutatja a rákot egy új eszköz

2017.09.07. 15:19

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki – írja az MTI. A Science Traslational Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint a toll a klinikai tesztek 96 százalékában pontos diagnózist adott.

A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganatok eltávolítását. Azt remélik, a toll használatával kimutatható beteg szövetek könnyebben eltávolíthatók a szervezetből.

A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik. Szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ahol az apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az így kapott, úgynevezett kémiai ujjlenyomat alapján az orvosok eldönthetik, hogy egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak.

A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.