Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar diákok mobilappja segít az asztmásokon

2017.09.15. 15:58

Asztmásokon segít az ELTE Informatikai Kara diákjainak Pulmoment nevű telefonos alkalmazása, amely egyedüli magyarként száll versenybe a University Startup World Cup nevű versenyen – írja az MTI az egyetem közleménye alapján.

Ez az első olyan magyar app, amely közvetlenül kapcsolja össze az asztmás betegeket a saját orvosával. A rendszeres, kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutinkérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek pedig néhány gombnyomással megválaszolhatják ezeket. Ezzel a több órás rendelői várakozás a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról.

Az appot tanuló Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András fejlesztette. Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, és több más hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A hallgatók 2016-ban kezdték el a tervezést akkor még Symbimed néven, majd a könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

A 25 ezer dollár (6,5 millió forint) összdíjazású, egyetemistáknak szóló versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket az ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről. A versenyt 2017. szeptember 18. és 22. között rendezik Koppenhágában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?