Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi kerül ezen a pc-n 12 millió forintba?

2017.09.21. 09:03

Nagy teljesítményű számítógép, mi? Röhögje ki nyugodtan az ismerősét, aki a 13 hüvelykes ultrabookjával villog, amiért akadozásmentesen megy rajta a StarCraft 2! A HP most bemutatott munkaállomása megmutatja, hol lakik az úristen, meg a nagybetűs Teljesítmény.

A Z8 Workstationben a legújabb Intel Skylake-SP processzorok vannak, 2,5-3,8 gigahertzes teljesítménnyel. A Xeon Platinum 8180 csipek összesen 28 magosak, és 56 folyamatot futtathatnak párhuzamosan. Memóriaszűkére sem panaszkodhatunk: a Z8-ban összesen másfél terabájt RAM van. Akinek ez sem elég, várhat a jövőre megjelenő 8180M processzorokra, amik már 3 terabájt memóriával is elboldogulnak. A gépben összesen 24 memóriaaljzat van, szóval nem kell töprengenünk rajta, hogy hova tegyük az új RAM modulokat.

z8-airflow
Fotó: HP

Hogy a fenti konfigurációhoz milyen videokártyát képzel el, az csak a kedves vásárló ízlésén múlik. Mind az Nvidia Quadro P6000-ből, mind az AMD Radeon Pro WX 9100-ból hármat-hármat köthetünk be az új gépbe. Ami a merevlemezt illeti, négy terabájtnyi SSD meghajtót, illetve 48 terabájt háttértárolót is választhatunk a géphez. Így már akkor sem kell kétségbeesnünk, ha le akarnánk tölteni az egész internetet; a 10 gigabites ethernet csatlakozás bírni fogja a terhelést. Mondjuk ahhoz, hogy az egész hóbelevanc működjön, egy 1,7 kilowattos tápegység is kell.

z8-exterior
Fotó: HP

És hogy mennyit fizethetünk ezért? A legegyszerűbb, minimális felszereltségű alapmodellért 2439 dollárt, de ha megszaladna a kezünk, és minden extrát megrendelünk, az ár könnyen felszökhet a hússzorosára is. Ezzel már 3d tervezéshez használt mérnöki szoftvereket is futtathatunk, miközben 8K videókat renderelünk. És ha közben elindítjuk a StarCraft 2-t, nem fog szaggatni.