Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Vízre szállt a világ legnagyobb atomjégtörője

2017.09.25. 14:22

Oroszország vízre bocsátotta a világ legnagyobb atomjégtörőjét Szentpétervárnál – írja az Independent.

A Szibir nevű nukleáris meghajtású hajót Oroszország arra akarja használni az Északi-tengeri úton, hogy megtisztítsa az utat az Ázsiába gázt szállító orosz teherhajók előtt, illetve mentőexpedíciókban is használhatják majd.

Na meg a gazdag nyersanyaglelőhelyei miatt stratégiai jelentőségű északi vizek kézben tartásában se jön rosszul: a Project 22220 néven futó hajóépítés a Szovjetunió bukása óta a legnagyobb katonai projekt Oroszországban. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Szibir és már használatban lévő, Ural és Arktika nevű társai a világ legnagyobb nukleáris jégtörői lesznek.

A hajó megépítéséről 2015-ben döntöttek, várhatóan 2020-tól lesz bevethető. Két atomreaktor látja el energiával, amelyek egyenként 175 megawattos teljesítményre képesek. 173 méter hosszú, és a vízkiszorítása (vagyis a tömege) 33 500 tonna. Háromméteres vastagságig fogja tudni feltörni az elé kerülő jégmezőket.

Az atomenergia biztosítja Oroszország vitathatatlan vezető szerepét a távoli északon. De országunk csak nukleáris jégtörőkkel tudja a világ elé tárni az északkeleti átjáró lehetőségeit és előnyeit

– mondta Vjacseszlav Ruksa, a hajókat kezelő Atomflot állami vállalat vezetője.

Oroszország tervez egy még erősebb jégtörőt, ez a Vezető névre fog hallgatni, és 4,5 méterig megbirkózik a jégakadályokkal, így a tervek szerint egész évben járhatóan tartja majd az északi útvonalakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!