Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vízre szállt a világ legnagyobb atomjégtörője

2017.09.25. 14:22

Oroszország vízre bocsátotta a világ legnagyobb atomjégtörőjét Szentpétervárnál – írja az Independent.

A Szibir nevű nukleáris meghajtású hajót Oroszország arra akarja használni az Északi-tengeri úton, hogy megtisztítsa az utat az Ázsiába gázt szállító orosz teherhajók előtt, illetve mentőexpedíciókban is használhatják majd.

Na meg a gazdag nyersanyaglelőhelyei miatt stratégiai jelentőségű északi vizek kézben tartásában se jön rosszul: a Project 22220 néven futó hajóépítés a Szovjetunió bukása óta a legnagyobb katonai projekt Oroszországban. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Szibir és már használatban lévő, Ural és Arktika nevű társai a világ legnagyobb nukleáris jégtörői lesznek.

A hajó megépítéséről 2015-ben döntöttek, várhatóan 2020-tól lesz bevethető. Két atomreaktor látja el energiával, amelyek egyenként 175 megawattos teljesítményre képesek. 173 méter hosszú, és a vízkiszorítása (vagyis a tömege) 33 500 tonna. Háromméteres vastagságig fogja tudni feltörni az elé kerülő jégmezőket.

Az atomenergia biztosítja Oroszország vitathatatlan vezető szerepét a távoli északon. De országunk csak nukleáris jégtörőkkel tudja a világ elé tárni az északkeleti átjáró lehetőségeit és előnyeit

– mondta Vjacseszlav Ruksa, a hajókat kezelő Atomflot állami vállalat vezetője.

Oroszország tervez egy még erősebb jégtörőt, ez a Vezető névre fog hallgatni, és 4,5 méterig megbirkózik a jégakadályokkal, így a tervek szerint egész évben járhatóan tartja majd az északi útvonalakat.