Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkvában 170 ezer utcai arcfelismerő okoskamera keresi a bűnözőket

2017.09.29. 16:50

A moszkvai rendőrség mesterséges intelligenciával turbózta fel a 170 ezer utcai kamerából álló városi megfigyelőrendszerét, így ezentúl arcfelismerés is segíti őket a bűnözők megtalálásában – írja az Engadget.

A városban 2012 óta működik maga a kamerarendszer, de a bűnüldözésben korlátozottan bizonyult hasznosnak, mert az összesen több millió órányi felvétel átnézését emberi erővel nem lehet bírni. Ezért döntött úgy a vezetés, hogy egy orosz startup, az Ntechlab arcfelismerő algoritmusát is integrálják a rendszerbe.

A Bloomberg szerint az Ntechlab megoldását az amerikai kereskedelmi minisztérium és a Washingtoni Egyetem is megvizsgálta, és elég pontosnak találták. A cég eredetileg egy FindFace nevű appot adott ki még tavaly, amely arc alapján képes keresni a VKontakte nevű orosz közösségi oldalra feltöltött képek alapján.

A moszkvai rendőrség viszont nem ezt használja, hanem a kamerák felvételein fog olyan arcokat keresni, amelyek már megtalálhatók a rendőrségi adatbázisban, vagyis a hatóságok valamiért már egyébként is keresik őket. A két hónapos tesztidőszak sikeres volt, a rendszer segítségével sikerült hat gyanúsítottat is előkeríteni.

A megoldással kapcsolatban persze felmerülnek adatvédelmi aggályok. Először is az, hogy tényleg csak arra használják-e, amire állítják. Másodszor az, hogy elég jó célpont a hekkereknek, mert a rendszerbe bejutva bárkit könnyedén megtalálnak akkor is, ha a hatóságok tényleg csak bűnözők keresésére használják.

Mindenesetre a rendszert egyelőre nem is tudják egyszerre mind a 170 ezer kamerával használni, mert az túl költséges lenne, ehelyett a legvalószínűbb felbukkanási helyeiken tudják figyelni, hogy megjelenik-e egy-egy körözött személy. De még ha mind a 170 ezer kamera egyszerre figyelné is az arcokat, akkor is jócskán le lenne maradva a rendszer a 20 millió kamerával működő kínai arcfelismerő gépezet mögött.