Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Kapanyél helyett joystick kerül a parasztok kezébe

2017.10.02. 16:07

Önműködő termőföldet teszteltek Nagy-Britanniában, azaz kizárólag távvezérelt és önjáró gépekkel végeztettek el minden piszkos munkát Shropshire közelében - írja az MTI. A Hands Free Hectare projektben a Harper Adams Egyetem és a Yorkshire-i székhelyű Precision Decisions nevű mezőgazdasági vállalkozás vett részt, de a brit kormány is beszállt némi pénzzel az Innovate UK innovációs ügynökségen keresztül.

Önműködő járművek és drónok használatával vetették be, gondozták a termőföldet

A végeredmény 4,5 tonnányi tavaszi árpa lett, ami valamivel kevesebb az előzetesen becsült 5 tonnánál.

„Mindez jól bizonyítja, hogy egy egész termesztési ciklus lebonyolítható anélkül, hogy az embernek közvetlenül ki kelljen mennie a földre dolgozni” - mondta az Innovate UK egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a világelső projektben közreműködő csapat most egy téli növénnyel készül megismételni a tesztet.

A munkálatokat egy sor különböző gép végezte. Egy könnyűsúlyú traktor felelt a permetezésért és a talaj kezeléséért. A betakarítást egy aratógép végezte. A termőföldről drónok készítettek légifelvételeket, talajszinten pedig egy apró jármű videózott és gyűjtötte be a mintákat. Egy mezőgazdasági szakember pedig a beérkezett adatok alapján döntötte el, hogy hol és milyen vegyszereket kell alkalmazni, valamint, hogy mikor kell megkezdeni a betakarítást.

A szakemberek azért dolgoztak apró gépekkel, hogy ne tegyenek kárt a talajban, növeljék a pontosságot és óvják a növények egészségét.

A kísérlet átszámítva körülbelül 71 millió forintba került, ám nyilván nem kell minden évben ennyit költeni, ha már megvan a szükséges infrastruktúra. Az Innovate UK szerint a módszerrel a gazdák a jövőben apró, önműködő járművek és egyéb gépek egész flottáját üzemeltethetik a földjeinek.