Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem történt kibertámadás a német választási kampányban a német elhárítás szerint

2017.10.05. 16:09

Nem történt nagyszabású informatikai támadás vagy dezinformációs művelet Németországban a szövetségi parlamenti választást felvezető kampányban – mondta a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője csütörtökön a Bundestagban egy nyilvános meghallgatáson.

Hans-Georg Maassen szerint a korábbi németországi és külföldi tapasztalatok alapján joggal lehetett tartani attól, hogy orosz részről megpróbálják befolyásolni a Bundestag-választást hekkertámadásokkal és a választók félrevezetését célzó akciókkal, de a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatnál nem tapasztaltak ilyesmit – írja az MTI.

Lehetséges, hogy az orosz döntéshozók túl nagynak találták a politikai költségeket, és az amerikai, illetve a franciaországi elnökválasztási kampányban folytatott tevékenység után ezúttal tudatosan mellőzték a szervezett befolyásolást – mondta Maassen a nemzetbiztonsági szolgálatok törvényhozási felügyeletét ellátó bizottság, az úgynevezett parlamenti ellenőrző testület (PKGr) előtt, amely most először tartott nyilvános meghallgatást.

A választások előtti cikkünkben bemutattuk, hogyan működik a közösségi médiás, jellemzően automatizált Twitter-botokkal felerősített dezinformációs gépezet, és miért volt oka ettől tartani a németeknek is, illetve miért lehet, hogy mégse harapódzott el úgy a helyzet, mint az amerikai vagy a francia választások idején.

Kapcsolódó

Hiába tombolnak az álhírek, a németek nem dőlnek be nekik

A szélsőjobb uralja a netet, de az Amerikát ellepő Twitter-robotok Németországban labdába se rúgnak. Bármi lesz a választási eredmény, nem lehet a közösségi médiára fogni.

Az álhírek és propagandacsúsztatások azért így se kerülték el teljesen a német kampányt. Sőt az EU vs Disinfo, az orosz dezinformációs műveletek ellensúlyozására létrehozott európai uniós oldal a választások utáni összefoglalójában azt írja, még a kampány lecsengésével se ért véget a félrevezető információk terjesztése, és a DFRLab nevű elemzőcsoport szerint ezeket orosz nyelvű bothálózatok is terjesztették. Ezeknek a dezinformációs kampányoknak a hatása viszont a jelek szerint elenyésző volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?