Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Jól megbüntették a legnagyobb mobilcsipgyártót

2017.10.11. 16:54

Rekord összegű, 773 millió dolláros bírságot szabott ki a Tajvani Kereskedelmi Bizottság az amerikai Qualcommra, amiért hét éven át megsértette a trösztellenes törvényeket. Ez idő alatt a Qualcomm - melynek csipjeit rengeteg ismert mobiltelefonban, tabletben és egyéb okoseszközben megtaláljuk - 13 milliárd dollárnyi licencdíjat szedett be tajvani cégektől.

Most világszerte vizsgálják a Dan Diegó-i központú társaság tevékenységét, Dél-Koreában, Japánban és az Európai Unióban is folyamatban vannak eljárások. A legismertebb ügyben az Apple érintett, a szintén kaliforniai mobilgyártó milliárdokat lenyesett a Qualcommnak fizetni kívánt összegből.

A tajvani hatóság szerint a Qualcommnek monopol piaci helyzete van bizonyos kulcsfontosságú telefonos szabadalmak fölött, és ezekhez nem biztosított hozzáférést azoknak a cégeknek, amelyek nem értettek egyet a feltételeivel. A bírság kiszabása mellett azt a határozatot hozta a kereskedelmi bizottság, hogy a Qualcomm vonja vissza azokat a korábban kötött megállapodásokat, amelyekben arra kényszerítenek versenytársakat, hogy közzétegyék az áraikat, az ügyfeleik nevét, a készülékmodellek nevét és más kényes üzleti információkat.