Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Világversenyt nyertek magyar gimisek

2017.10.13. 09:30

Népes nemzetközi mezőnyt megelőzve az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának csapata nyerte meg a Teen Tech Awards nevű verseny nemzetközi kategóriáját – derül ki az iskola közleményéből.

A TeenTech a műszaki tudományok és a technológia területén alkotó fiatalokat fogja össze, akik innovatív ötleteiket és azok megvalósítását mutatják be a verseny keretében. Az idei versenyen kétezer diák vett részt, a 2017 júniusában a londoni Royal Societyben megrendezett döntőbe kétszáz csapat került.

A Trefort csapata, Reményi Réka, Lipták Zoltán és Koczka Vencel 10. osztályos diákok egy mobiltelefonról vezérelhető okosházmodellel és egy vakokat segítő okosbottal pályáztak a megméretésre. Sikerüknek köszönhetően maga az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is arany fokozatú innovációs minősítést kapott a Teen Techtől. Ilyen díja az Egyesült Királyságban is csak hat intézménynek van.

Fotó: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium

2017. október 12-én András yorki herceg személyes meghívására utazik ki újra a csapat Londonba, hogy – több más versenykategória győzteseivel együtt – ünnepélyes díjátadón vegyen részt a Buckingham-palotában.

A diákokat Regele György informatikai vezetőtanár és Regele Balázs, a BME Mechatronika Tanszékének munkatársa készítette fel.