Botond, Mózes
EUR 386,32 Ft
USD 370,67 Ft
12 °C
29 °C

Észak-Korea nukleáris rakéta indítására képes tengeralattjárót gyárt

K EPA20150509037
2017.10.19. 13:12

Az amerikai hírszerzés úgy értesült, hogy Észak-Korea egy dízel-elektromos üzemű, interkontinentális ballisztikus rakéta indítására képes tengeralattjárót fejleszt. A készülő járművet egy műholdfelvételen észlelték, amit a sinpói kikötőben fotóztak, Észak-Korea keleti partjainál.

A hírszerzés adatai szerint a tengeralattjáró vízkiszorítása mintegy 2000 tonna; a keresztmetszet sugara 11 méter. Valószínűleg ez lesz a legnagyobb vízi jármű, amit a phenjani vezetés a Najin osztályú fregattok óta tervezett.

A Sinpo-C néven emlegetett tengeralattjáró alighanem a Gorae osztályú utódja lesz. (Az Egyesült Államok hírszerzése a Gorae osztályt Sinpo–B néven emlegeti.) Katonai források szerint – és a 38 North elemzői szerint – a sinpói kikötőben szokatlanul nagy aktivitást észleltek, ami tengeralattjáró fejlesztésére utal.

Észak-Koreának ma egyetlenegy Gorae osztályú tengeralattjárója van. Ezt sosem állították rendszerbe, de ez az egyetlen víz alatti jármű, ami interkontinentális rakétákat indíthat. A múlt évben számos fejlesztésen esett át; idén nyáron új kilövőcsővel szerelték fel. Nem tudni, hogy erre azért volt-e szükség, hogy jobban passzoljanak a meglévő, Pukkuksong–1 típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákhoz (SLBM), vagy azért, mert a phenjani vezetés egy új fegyvertípust akar rendszerbe állítani.

Észak-Korea augusztus végén potenciális bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy egy új, szilárd üzemanyaggal hajtott SLBM-et fejlesztettek (ez lenne a Pukguksong–3), de ennek a létezését az amerikai hírszerzés nem erősítette meg. Az értesülések szerint a Pukguksong–3 könnybb kompozitokból készül, mint az elődje, így nagyobb lehet a hatótávolsága is, mint az első generációs rakétáknak.

Phenjan idén nyáron több rakétaindítási kísérletet is végrehajtott a sinpói kikötőben, ahol a Gorae osztályú tengeralattjáró dokkja is van. Szeptemberben a japán Asahi Simbun arról írt, hogy Észak-Korea sikertelen tesztet hajtott végre egy szilárd üzemanyaggal hajtott SLBM-mel Sinpónál. A lap értesülései szerint a sikertelen tesztben a rakéta felrobbant, és legalább egy emberrel végzett. A hírt más források nem erősítették meg.

Bár aggasztónak tűnhet a hír, hogy Észak-Korea rakétahordozó tengeralattjárókat fejleszt, nem árt tudni, hogy az ország tengeralattjáró-gyártásban igencsak elmaradott műszaki megoldásokat használ. Az amerikai, Ohio osztályú tengeralattjárókat soha nem észlelte egyetlen ellenséges hatalom sem. Ezzel szemben a Sinpo–C-t a japán, az amerikai és a dél-koreai haderők tengeralattjáró-elhárító egységei könnyűszerrel észlelhetik.

A japánoknak van Soryu osztályú dízel-elektromos támadó tengeralattjárójuk; az amerikaiaknak Arleigh Burke osztályú rombolóik; a dél-koreaiaknak a P–3C Orion repülőgépük. A phenjani vezetésnek nehéz dolga lesz, ha ezeket megkerülve akar csapást mérni a három ország bármelyikére, ugyanis ezek az eszközök a Sinpo–C-nél kifinomultabb és fejlettebb tengeralattjárókat is kilőhetnek.

(The Diplomat | Popular Mechanics | 38 North)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek