László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemcsak az oroszok, bármilyen kamuoldal is reklámozhat a Facebookon

2017.10.28. 20:11

Úgy tűnik, hogy a Facebooknak teljen mindegy, hogy ki és mit hirdet a közösségi hálózaton, a lényeg az, hogy fizessen érte. Nemrég derült ki, hogy az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampányban tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett hirdetéseket a Facebookon, most pedig egy egyszerű felhasználó jött rá pár perces Google-keresés után, hogy a Facebookot elárasztották a kamuoldalak hirdetései.

A Facebookon rengeteg a fizetett hirdetés, és azt gondolhatná az egyszeri felhasználó, hogy egy ekkora cég ügyel arra, hogy csak hiteles dolgokat lehessen a platformjain keresztül reklámozni. Mint kiderült, ez nem így van.

Milos Cuparicnak feltűnt, hogy gyanúsan sok hasonló reklám jelenik meg a hírfolyamában, amik felújított, drága laptopokat és PC-ket kínálnak nagyon olcsón. A reklámok, bár különböző weboldalakra vezettek, azok egy az egyben ugyanúgy néznek ki, ugyanazokkal a tartalmakkal, mindössze a domainjük volt más.

Ezután már egy egyszerű Google-kereséssel ki lehetett deríteni, hogy a weboldalakon megjelölt címek a valóságban nem léteznek, ahogy azok a szervezetek sem, amikhez állítólag a weboldalak tartoznak. Persze az oldalakon azért lehetett kártyával és banki átutalással is fizetni, azzal nem volt gond, bár a hozzájuk tartozó szöveg pocsékul volt megírva.

Ez azonban csak a kisebbik probléma, ugyanis rengeteg ilyen lehúzós oldalt lehet találni a neten. A nagyobbik baj az, hogy a 1,5 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook simán engedélyezi ezeknek az oldalaknak a hirdetést. Hogy ez hanyagság, érdektelenség vagy amiatt van így, mert rosszak az ellenőrző algoritmusok, nem tudni, minden esetre

nem árt nagyon óvatosan bánni a Facebookon hirdetett dolgokkal, különösen, ha azok valami nagyon drágát ajánlanak nagyon olcsón
.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!