Gerzson
-3 °C
3 °C

Környezettudatos fadobozokban laknak a frankfurti egyetemisták

2017.11.04. 19:49 Módosítva: 2017-11-05 15:46:53

A lakhatás forradalmasítását ígéri egy frankfurti közösségi ház, ahol 7,2 négyzetméteres, farostlemezekből összerakott szobákba várnak diákokat, írja a TheLocal.

A "Cubity" néven hirdetett ház felépítése olyan, mint egy kollégiumé: van egy nagyobb közösségi tér és egy étkező, plusz egy közös konyha. A szobákban van egy-egy fürdőszoba vécével, egy kisszekrény, lehajtható asztallap, ágy – és semmi más.

a6d25a032c

A házról itt egy videó, nehéz eldönteni, hogy a tervezők a kortárs, minimáldizájnos esztétikát célozták meg, vagy csak nem érdekelt senkit, hogy úgy néz ki, mint egy raktár:

A bérleti díj nagyon alacsony frankfurti viszonylatban, egy szoba 250 euró havonta, ami átszámolva 78 ezer forint. Ezt úgy sikerül kigazdálkodni, hogy a 12 szobás ház

több energiát termel, mint amennyit fogyaszt,

hála a tetején lévő napelemeknek és a környezettudatos épülettervezésnek.

A Cubity-tDarmstadt Műszaki Egyetem fejleszti egy könnyen, sorozatban legyártható lakásokkal foglalkozó cégnek. Az alternatív lakhatási módokra az emelkedő lakhatási költségek miatt van szükség.

Egyelőre még csak tesztelik az épületet, és a sorozatgyártásra még biztosan várni kell, ugyanis akad néhány probléma az építészhallgatók által tervezett épülettel: nyáron nagyon átmelegszik, és nehéz lehűteni, a vékony farostlemezfalak pedig nem túl jó hangszigetelők, ami már több vitát okozott a bentlakó egyetemistáknál.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft