Konrád
4 °C
17 °C

Oroszország megfenyegette a Google-t

russia-day-2015-5746568250523648-hp2x
2017.11.22. 15:38

A Kreml fel fog lépni a Google-anyacég Alphabet ellen, ha tényleg hátrébb sorolja az orosz kormány által pénzelt médiumok cikkeit a keresési találatokban – írja a Reuters az Interfax orosz hírügynökség alapján. 

A szóban forgó médiumok a Sputnik és az RT (leánykori nevét Russia Today), amelyeket gyakran éri az a vád, hogy gátlástalanul tolják az orosz kormány propagandaszekerét. A tavalyi amerikai választással kapcsolatos orosz befolyásolási botrányban is fontos szerep jutott nekik, a vádak szerint a demokrata jelölt Hillary Clintont lejárató álhíreket jelentettek meg. Erről a január elején kiadott hírszerzői jelentés is beszámol, részletesen elemezve az RT propagandatevékenységét.

Kapcsolódó

Az évtized botrányává dagad az orosz hekkerügy

Soha nem merült még fel, hogy valaki kívülről belepiszkált volna egy amerikai elnökválasztásba. Most igen, és ahelyett, hogy kiderülne az igazság, egyre csak durvul az egész. Senki nem tudja, hol a vége, és mi lesz Amerikával.

Eric Schmidt, az Alphabet ügyvezető elnöke szombaton, egy beszéde utáni kérdésre válaszolva mondta el, hogy a teljes eltávolítás helyett a cég már dolgozik azon, hogy kevésbé prominens helyen jelenjenek meg a cikkek "az ilyen típusú oldalakról". Később a cég egy szóvivője annyit pontosított, hogy Schmidt az áprilisban bejelentett változtatásokra utalt, amelyek célja visszaszorítani a gyenge minőségű tartalmakat, de nem manuálisan rendezgetik a sorrendet, ezt az oldalak elemzésével algoritmusok végzik. (És a tervek szerint nagyobb hangsúlyt kapnak a felhasználói visszajelzések is, bár ezt most a szóvivő nem említette.)

Ha kell, megvédjük

Erre a Schmidt-nyilatkozatra reagált Alexandr Zsarov, az orosz médiahatóság, a Roskomnadzor vezetője. Azt mondta, kedden levelet küldtek a Google-nek, amelyben a nyilatkozat tisztázását kérik, és a válasz alapján döntik el, mit lépnek, de

reméljük, hogy meghallgatják a véleményünket, és nem kell komolyabb intézkedéseket tennünk.

Zsarov szerint meg kell nézni, a gyakorlatban mennyire lesznek diszkriminatívak a Google lépései, de "nyilvánvaló, hogy meg fogjuk védeni a médiánkat".

A Sputnikra és az RT-re rájár a rúd az utóbbi időben Amerikában, a Twitter például októberben letiltotta mindkét médium hirdetéseit, az RT a Youtube-bal is hasonlóan járt, az RT amerikai tévéadójának vezetője pedig azt is kilátásba helyezte, hogy kivonulnak az országból.