Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baromfiürülék lehet a jövő energiaforrása

2017.11.23. 14:30

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja – írja az MTI.

Izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították a szárnyasok ürülékét. Összességében több energia keletkezik, mint amennyit az eljárás igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az eljárásnak több környezetbarát előnye is van:

A szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek, és kórokozókat is tartalmaz. A kezelés megoldja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás lesz

– mondta Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.

A kutatók az Applied Energy szaklapban mutatták be az eredményeiket. A tanulmányban összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfiürülékből készült hidroszén előállítását. Megállapították, hogy a szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén.

A hidroszén úgynevezett hidrotermális karbonizáció, az ürülék 250 Celsius-fokra melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonló szilárd tüzelőanyag. Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – mondta Gross.

A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfiürülék-szén. "Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat" – monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga: "Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, szénszaga van".