Beperlik a Microsoftot a Hololens miatt

2017.11.23. 09:15

Szabadalomsértés vádjával beperli a Microsoftot egy HoloTouch nevű connecticuti cég – írja az Engadget.

A cég szerint a Microsoft tudatosan engedély nélkül használta fel két szabadalmukat is a Hololens nevű kevert valóságot (virtuális és kiterjesztett valóságot is) megjelenítő szemüvegéhez. Az esetleges jogi huzavona érzékenyen érintheti a Microsoftot, mert a kevert valóság és vele a Hololens egyre fontosabb szerepet tölt be a cég jövőbeli terveiben.

Kapcsolódó

A Microsoft-vezér Budapesten is a felhőben járt

Satya Nadella most először járt Magyarországon, hogy elmondja, milyen lesz szerinte a jövő.

A HoloTouch által idézett két szabadalom több mint egy évtizedes, és mindkettő a holografikus megjelenítéssel, illetve a felhasználók és a holografikus képek interakciójával kapcsolatos. Állításuk szerint az alábbi történt:

  • Már 2006-ban megkeresték a Microsoftot egy együttműködési ajánlattal, de választ se kaptak.
  • 2013-ban a Microsoft bejegyeztette a saját szabadalmát, amelyben említik is a HoloTouch technológiáját, így nyilvánvalóan tudtak róla.
  • 2015-ben megint megkeresték a techóriást, majd 2016-ban újra, de egyik alkalommal sem sikerült megállapodniuk a technológiájuk licenceléséről.

A HoloTouch szerint más cégek is jogtalanul használják a megoldásait, ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban, de több más országban is rendelkeznek szabadalmakkal, így ha a jogdíjak reményében beleállnak a történetbe, hosszas jogi procedúra kezdődhet.

Közel se lenne példa nélküli, ha sikerrel is járnának, tavaly ősszel például a VirnetX nevű szabadalmi troll nyert meg egy évek óta húzódó pert az Apple ellen, amivel 300 millió dollárt nyertek.

Kapcsolódó

Pert vesztett az Apple, 300 millió dollárjuk bánhatja

A VirnetX nevű szabadalmi troll ellen vesztettek megint az évek óta húzódó csatározásban.  • Hírek
  • Bankszámla